zondag 13 mei 2012

Over de Golden Earring en een Rode Bank

Cesar en Jan op de Rode Bank in Huize Karstens te Groningen
Vrijdag twitterde ik enthousiast over de nieuwe plaat van Golden Earring "Tits 'n Ass" Op de dag van uitgave kreeg ik deze plaat in Vinyl keurig thuis bezorgd. Mijn Hylper OLS, Bouwmantjen-maat, begenadigd drummer en gitarist is al sinds de late ijstijd Earring-fan. In de zaak van zijn vader heeft hij het hele nederbeat circuit eind zestiger-en begin zeventiger jaren voor voorbij zien komen. De Earring speelden er vaak. Er ontstonden destijds persoonlijke kontakten, die tot vandaag-de-dag zijn blijven bestaan. Jan voert momenteel een ongelijke strijd tegen kanker.
Een van de positieve elementen uit deze strijd is zijn zogenaamde rode bank. Het bezoek aan hem en zijn vrouw Jantien in hun super-gezellige huiskamer, krijgt een zetel op hun rode bank. Tijdens of na  het bezoek maakt Jan standaard een foto. Persoonlijk zijn R. en ik al vereeuwigd op deze rode bank. Op zijn facebook-pagina en ver daar buiten is de rode bank en het verslag van het bezoek aan Huize Karstens inmiddels legendarisch. Hij schrijft vandaag daarop het volgende:
"Ondanks het feit dat ik een bezoekstop had afgekondigd, wist Henk Bemboom mij ongelooflijk te verassen. Twee dagen geleden belde hij;"Zaterdag krijg je een grote verassing, en je mag geen "nee" zeggen. Meer zeg ik niet." Om 14.30 stopte er een grote Mercedes. Jantien zag het meteen; ik ben wat trager. Cesar Zuiderwijk en zijn vrouw hadden gehoord van de beroemde rode bank en Cees wilde ook met mij op de foto. Het was een ontspannend bezoek. Cees en ik hebben het, uiteraard, over de nieuwe CD gehad, maar ook leuke R&R anekdotes. Zo rond 16.00 uur moesten ze verder, om 17.00 soundchecken in Stadskanaal. Bij het afscheid hugde Cesar mij; we waren beide geraakt. Wat een warme mensen, en wat een voorrecht.....Dank aan Henk Bemboom.