zondag 29 april 2012

"It is nergens sa moai as op 't Wetter"


Zaterdag, na een verkorte 41ste reünie voor Hylpers fan hirre en om utens bijgewoond in Hindeloopen, zong ik 's middags in de Nicolaaskerk in Stavoren, op de begrafenis van mijn neef Tjitte Willem Glashouwer de z.g. schippers-psalm. Ik wist niet, dat er van de 150 ook een psalm is geoormerkt door/voor het schippers/scheepsvolk. Voor de liefhebbers en misschien om het even na te kijken: het betreft Psalm 107 vers 11, 13 en 14
Ik hecht eraan - persoonlijk, niet privé - om nog even te stil te staan bij neef Tjitte, waarmee ik overigens helaas de laatste jaren weinig tot geen kontakt had. Tjitte was de zoon van mijn oom Dorus Glashouwer en tante Froukje Bakker.(halfzuster van mijn moeder) Het echtpaar Glashouwer was gepassioneerd binnenschipper van professie. Mensen met een verleden waar je U tegen zegt en waar je een diepe buiging voor maakt! Maar dat terzijde. Hij werd in 1936 geboren te Amsterdam op de Hasselter Aak  Goede Verwachting van zijn ouders. Deze aak had als thuishaven Hindeloopen. Na het overlijden van zijn vader Dorus nam hij op 21 jarige leeftijd het schip over en voer hij eerst nog samen met zijn moeder Froukje. Later voer hij alleen met deze inmiddels aangepaste en gemoderniseerde aak van het Westen van het land (omgeving Hillegom) via het IJsselmeer naar Friesland (omgeving Berlikum) vice-versa. De cargo was veelal stalmest en later kunstmest voor de bollenvelden. Weer later kocht hij het moderne motorschip Esperanza (Hoop), waarmee hij op dit schip andere vrachten, op andere trajecten uitvoerde. Na de verkoop van de Speranza ging hij aan de wal in Stavoren wonen. Daar ontmoette hij zijn vriendin Annie. Het is mij vanmiddag - tijdens de intieme kerkelijke uitvaart- wel duidelijk geworden, dat hij in zijn woelige, soms eenzame dagen op het binnenschip en alleen op het stormachtige water zijn Vader's Zoon aan boord had. Dat is echt mooi...!

Hindeloopen - Hylpers fan hirre en om utens

Hylpen...uus likje stea, oan trea kanten yn de see, allonich oen de suuderkaant 't boente fea yn 't klaiverlaand Zo maar paar beelden uit de heup geschoten van de buitengewoon geslaagde 41ste Reünie fan Hylpers en om utens. De Friese Folk-en charmezanger Gurbe Douwstra maakte 's middags de boel helemaal los in de Lounge van de jachthaiven te Hylpen (Hindeloopen)