maandag 6 februari 2012

De onbekende Elfstedentocht van 1929.

In 1929, het jaar van de lange koude winter, kwam mijn oom Marten van der Kooij (1903) broer van mijn moeder IJmkje van der Kooij, Zoon van Ate en Ame Jan van der Kooij en Aagje Brouwer) vanuit Afrika terug in Amsterdam. Zijn afkomst - uit Hindeloopen - verloochende hem niet, toen hij hoorde over een ophanden zijnde Elfstedentocht. Zijn oer hylper bloed kolkte nog sneller in de aderen. Hij voelde zich als sportman in die periode "beresterk" en durfde die monster-schaats-tocht als wedstrijdrijder meer dan aan.
Helaas toen hij voor deelneming aan de tocht met zijn auto naar het Noorden wilde vertrekken bleek dit vervoermiddel defect en niet direct te repareren.
Zo ging deelname aan deze historische Elfstedentocht - jammer genoeg - aan zijn neus voorbij. Maar later was het geluk toch met hem. Er bleek in '29 maar geen einde te komen aan de strenge winter.
Particulieren schreven een tweede wedstrijd Elfstedentocht uit.
Hij pakte zijn kans en won de z.g. Tolhuister Elfstedenocht met twee vingers in de neus! Saillant detail: de man (zijn goede jeugdvriend Ype Smid eveneens afkomstig uit Hylpen - Hindeloopen) die bij de eerste Elfstedentocht als tweede eindigde werd ook bij deze particuliere wedstrijd tweede.
Marten van der Kooij, op dit punt een man van weinig woorden, vertelde later in familieverband: "Ik weet zeker, dat ik ook de officiële Elfstedentocht van 1929 gewonnen zou hebben. Ik had destijds een stalen conditie"