Doorgaan naar hoofdcontent

Over rellen in Haren en Stuifzand....

In Ons Dorpshuis aan de Hoofdweg in dorpje Stuifzand opende drs. Jan Bos, Rijksarchivaris van het Drentse archief en B.Der, het programma van uitgever Koninklijke Van Gorcum bij de presentatie van het nieuwe boek "De zaak Cavaljé" van historicus Egbert Brink. Hij besloot zijn geanimeerde inleiding met een quote over de familierelatie tussen de schrijver van deze Kroniek van een Volksgericht en een weblogger uit Sneek.
Het boek over de rellen in Haren (Gr) is al geschreven, aldus de voormalige Drentse provinciale historicus Michiel Gerding in zijn beschouwing. Ik kan hier in meegaan. Het boek gaat over het meest opzienbarende volksgericht dat ooit in Drenthe heeft plaatsgevonden.
Een aantal parallellen uit deze gebeurtenis zijn te trekken op de z.g. Facebook rellen van vorige week in Haren. Buiten proportioneel geweld, Jongeren, die de woning van de schoolmeester Johannes Cavaljé en zijn vrouw kort en klein slaan, vernieling in de tuin aanrichten, incapabele notabelen, falende politie, sinistere mobilisatie van een meute van meer dan driehonderd dol-dwaze-dronken  raddraaiers, die van te voren in het plaatselijke Cafe Martinus stomdronken zijn gevoerd door notabelen uit Hoogeveen. Zij wilden zo buiten schot wilden blijven. Een Facebook en social-media event avant-la-lettre in 1922. Van een politieke component  - zoals de Hoogeveense notabelen tegenover de socialistische volksonderwijzer uit Stuifzand -  is uit de laatst bekende analyse in Haren voorlopig (nog)niets gebleken. Maar je weet het maar nooit....
Ik raad Job Cohen aan Egbert 's boek te kopen en te lezen, natuurlijk!
Het eerste exemplaar van zijn boek overhandigde schrijver Egbert Brink aan Mevrouw Netty Cavaljé, achternicht van Johannes Cavaljé hoofpersoon uit het boek. Veel mensen van de pers waren aanwezig om dit moment op beeld en geluid vast te leggen. Zie mijn vorige blogje met een item overgenomen van RTV Drenthe. Na afloop van de presentatie nog een gezellige derde helft gespeeld in het Stuifzandse Dorpshuis en vervolgens in Restaurant  Het Station nog een bijzonder smakelijke nazit met de schrijver en familie.

Populair

Sneek, Su het ut Weest !

Sneek, Watchers&Liefhebbers.

Zie hier hoe een stukje van Sneek in de wijk Stadsfenne aan de Middelzeelaan in één week is ongevormd tot een krater. Een plek met eens vier woningen aan de rand van een groen wijkbosje. Op deze puinhopen verrijst binnenkort een Albert Heijn XL waarschijnlijk als een Fenix uit zijn As.

De Hamvraag met als hoofdprijs een musthave: Een tweedehands wasdroger van een bekend Noord-Koreaans merk.

Waar komt de compensatie voor de sloop van dat bosje en die woningen?.

Gemeenteraad SWF. Kom der mar in!Voetbalfeestje op Herfstavond

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's en waarden zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel