Doorgaan naar hoofdcontent

Een verhaal van Meerlanders en Opperdoezers


De Hylpers zijn onstaan uit een volk van hoeren en zeerovers, althans zo wordt beweerd door kwaadsprekende lieden veelal afkomstig uit het naburige Workum. Zelf ben ik - voorzover ik kan nagaan - een latere afstammeling van zuiderzeevissers en kleine tuinders van moeders kant. Mijn oom Marten, de broer van mijn moeder, had een winkel in Aardappels, Groenten en Fruit. Groenteboer in Duivendrecht, nabij Amsterdam dus. Hij haalde voor zijn clientèle eigenhandig z.g. Meerlanders (aardappelsoort) uit de Haarlemmer. Later in de oorlogswinter voorzag hij inwoners van Duivendrecht van o.a. deze piepers. Een inwoonster van Duivendrecht  vertelde recent, dat groenteboer van der Kooij een groot deel van Duivendrecht in de oorlog in leven gehouden heeft. “Als hij een grote rode kool bemachtigd had  werd die wel in 25 stukken verdeeld en ieder in de buurt kreeg een deel”
Een oom van mijn moeder was een kleine akkerbouwer in Noord-Holland. Hij teelde voor de oorlog al z.g. Opperdoezer Ronde. Deze pieper is nu een ware lekkernij. Hij is korte tijd o.a. verkrijgbaar bij grootgrutter AH en wordt aanbevolen, door al die bijdehande en omhoog gevallen TV koks.
Vroeger als  kind kreeg ik bij mijn ouders thuis in Hylpen rond deze tijd van het jaar de eerste nieuwe aardappel bij de warme avondmaaltijd samen met uitgebraden spekjes. Deze aardappels waren afkomstig van het land van Ome Klaas.
Het was mijn ouders en verdere de familie toen al niet ontgaan, dat Ome Klaas uit Opperdoes een heerlijke aardappel teelde. Het is altijd zo geweest. Overal laten Hylpers hun sporen na. Hoezo TV koks?....Braakhekke zeker? Nou die woonde toen nog niet in Hindeloopen.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.