Doorgaan naar hoofdcontent

Sporen van Joods leven in Sneek

Vanmiddag de opening bijgewoond van de tentoonstelling "Sporen van Joods leven in Sneek" in de Grote of Martinikerk. Ik moet zeggen: "Het was een bijzondere gebeurtenis!" Verschillende mensen voerden vanmiddag het woord. De makers -in de breedste zin des woords - van deze "robuuste" Sneker expositie  kunnen bijzonder trots zijn op hun indrukwekkend werk. Er zijn de komende periode meerdere belangrijke gekoppelde activiteiten - op verschillende plekken - in de stad. Onder anderen een wandelroute, orgelconcerten met muziek van Joodse componisten.
Ik licht er in dit blog, met uw welnemen...nu vandaag mijn persoonlijke voorkeuren van vanmiddag, even tussenuit. Dat zijn de dichter in het snekers Henk van der Veer, bezoeker Ilan Boot, zoon van Ids waarover Henk een prachtig gedicht heeft geschreven.
Verder natuurlijk de indrukwekkende Rebbe Tamarah Benima. Zij hield vanmiddag ook een toespraak. Ik mocht na afloop een foto van haar maken. Ik koos een deel van het decor van deze tentoonstelling als achtergrond voor het beeld. Die achtergrond vind ik toepasselijk en in zekere mate ook een metafoor voor de toespraak van Rebbe Tamarah. Toegegeven, de kleuren passen ook goed bij haar jurk!
Ze heeft me wel, met haar aangehaalde voorbeelden uit de haarvaten van onze samenleving en vanuit haar eigen Joodse kader en traditie, aan het denken gezet....
Rebbe Tamarah Benima.

Ids - Gedicht van Henk van der Veer

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel