Doorgaan naar hoofdcontent

Jongens waren wij....

Fotograaf J. van Eijk gaf deze foto als bijschrift mee:
Drie jongens staan op een bruggetje te praten.
Hindeloopen 1961
Op  deze Stille Zaterdag kijk ik terug op een buitengewoon ambivalente en ontroerende Goedevrijdag. Vier Hylper scharrelkinderen (allen hun roots op de OLSchool te Hindeloopen) van rond de zestig ontmoeten elkaar na vijftig jaar weer op de Kattebregge in Hindeloopen (Hylpen). Het doel van Roelof Valk, Wiggert Amsterdam en Anske Smit was om een foto van Nationaal Archief/Uitgeverij Spaarnestad uit 1961, die op het internet en later in de leugenbank circuleerde, opnieuw te maken, te gedenken en te herbeleven. De reden hiervan is een dramatische en inktzwarte! Openbare Lagere School maat en Bouwmantjen-maat Jan Karstens uit Groningen een van de drie jongens op de foto uit 1961 heeft onlangs te horen gekregen, dat hij ongeneeslijk ziek is en dat verdere behandeling voor hem geen echte optie meer is. Ons besef van sterfelijkheid heeft ertoe bijgedragen, dat een versnelde remake van dit foto-moment juist op deze Goedevrijdag in Hindeloopen moest plaats vinden.
Ik zeg: "Het  was na een periode van vijftig woelige levensjaren voor ons allen, een "goede vrijdag" een dag om in te lijsten. Een heel bijzondere gebeurtenis tegen het decor van de stad, die diep in ons hart zit en van een buitengewoon intense compassie.

v.l.n.r. Roelf Valk (Jzn) Jan Karstens en Wiggert Amsterdam (Fzn)

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond