Doorgaan naar hoofdcontent

Frijdach de dertiende


Door: Wietske Krist


Dit project is uitgevoerd door mensen uit Sneek die in hun eigen taal twitteren (=snitteren) Dit verslag is dus ook in het 'Snekers'
“Is d’r noch plak in de herberch foor oans”, froegen 5 snitteraars hun ou op frijdach de 13de april toen we met un bakje koffie in “ut witte kerkje” bij mekaar kwamen foor de briëfing.
U bitsje “snittergeluk” bringe was de missie dy’t 35 snitteraars, olf. St. Present en organisatoaren 
Wopke van Solkema en Judith Oppenhuizen, folbringe súden dizze dach.
Oans snitteraarsploechje bestòn út Anske S. (alias Mr. Kraak), Anita P., Tjitske P. Germ S., en mij.
De bedoëling was dat’r groate skoanmaak houden sú wurde in un sneeker opfanghús (het Sneek dat dan….?)
Jaseker.., bij un groat antal snekers nyt bekend mar in de NoardOastHoeke is un opfanghús foar mênsen dy’t tidelek even gyn ander plak hewwe. 
Nou wij stonn’n te trappelen om de frijwillegers en de bewoaners fan dit hús un hân (of 10) te helpen.
Un soad ark hadden we self metnomen. 
Emmers, poetsdoeken, spoans&lear, stofsúger, húshoudtrapke, je konn’n ut su gek nyt bedinke of ut was er. Búten sear sorgfuldech poetsfrou was Anita ok myn privé-sjoufeur dizze dach en met un auto fol waren we te plak.
Dus los…..!! Earst de bovenferdieping anpakke. 
Fytrages in’e wasmesjiene, bêdden fan’e kant, lúksaflèksen oustoffe, badkamer skrobbe en útsoppe. 
Uteraard met de arbeidsfytamienen, op’e tillefoan fan Tjitske, wurde dit un moaie morren met mekaar.
Poetse, rúten lappe, oustoffe, rage, skrobbe, swabbere en dweile. 
Met ut swit op ut gebit saten we later an un bakje koffie om de rest fan’e dach deur te nimmen, d’r was noch genoech te doën.
Tussen de middach wisseling fan’e wacht Anita&Tjitske hadden andere bezechheden. 
Germ kwam Anske en mij fersterken. 
Natuerlek ok de frijwilleger fan Present en ut opfanghús deden dizze 2de ronde weer met.
En nyt te fergeten was fanút ut bestuur d’r morrens en middachs ok ondersteuning.
Met mekaar un hele ploech mênsen dus.
Un bewoanster ston opé fênsterbanken om alle fytrages d’rou te halen en un boomlange/brede kearel (ok bewoaner) bromde in ut foarbij lopen dat de wasmesjiene klaar was met draaien, en hup de folgende lading gerdynen draaie…., moai nou!
Middach’s was ik met 5 mannen sterk de begane groan an ut himmeljen. 
Nou ik kan jum fersékere dat dizze mannen stuk foar stuk “ooch foor detail” hadden, 
ok al late ze dizze talenten an ut thúsfront meskien nyt siën, ut was Top. 
Ut kwam heel krekt, selfs de bútenboël wurde grondech anpakt deur Mr. Kraak en 
Germ het de stofsúger alle hoeken fan’e kamer siën laten. Sjappoo!
Rúm seuven en un half uur later, met dik ut swit op ut gebit, was ut hele hús Spic&Span.
Ut moaiste kadootsje fan dizze dach was dat wij as snitteraars ok noch wat leard hewwe….
Búten dat un skoan hús erch fijn is om in te leven waren d’r ok persoanleke leardoëlen (levenslessen) anwezech in dizze klus, die houe we even foar oans self.


Bedankt bewoaners fan dit opfanghús dat jum oans de rúmte gaven, geduld met oans hadden en begrip hadden foor sufeul (goëie)-dadendrang.


Ut was un dach met un goud’n randsje!
Met fryndeleke groet’n,


@TjitskeP
@Anita_Peelen
@geni52
@interalphanske
en
@wiets_k

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel