vrijdag 30 december 2011

Coffee to Go op de Buren en de Oosterdijk


Hindeloopen.
Buren omstreeks 1955
Hindeloopen - Onlangs kreeg ik deze oude historische foto van Hindelopen. Er staan een aantal huizen/gebouwen op, die jammer genoeg inmiddels zijn gesloopt. Het betreft een herberg (hotel) en een brood en banketbakkerij, links in beeld, aan het einde van de Buren.
Dit deel van het stadje en van mijn straat herinner ik mij vanuit mijn vroege jeugd (1955) nog heel goed. 
In die Herberg woonde toen mijn openbare lagere-school-maat Roelof Valk Jzn (is zijn hele leven al een drummer in diverse bandjes) met zijn ouders. Ik heb Roelof even om een reactie op deze foto gevraagd: "Nu ik er naar kijk leek het hele gebouw vroeger veel groter. Het opschrift op de gevel ben ik jammer genoeg vergeten....Toen  keek ik natuurlijk door de ogen van een vierjarig kind. Dan lijkt de wereld al gauw groter dan hij is. Een tijd om nooit te vergeten! Daar kreeg ik van mijn ouders mijn  eerste blikken trommel met stokken. Onze buurman daar, was wijlen Christ Penning (leadzanger van de Hylper popband The Endeavours Four). 
Hij genoot van mijn trommelen. In die tijd had Hindeloopen zelf nog een muziekkorps.  Als het hele korps dan weer eens met Koninginnedag door de Buren marcheerde en liep te toeteren, pakte buurman Christ mij op zijn  arm en liep hij voor het korps uit. Ik maar trommelen,  zo vertelde mijn moeder. Niet zo verwonderlijk, want ik ben voor het grootste deel van mijn leven in het artiestenvak terecht gekomen"


Sneek - De historische bakkerij en woonhuis van Bakker Jacob van Elslo links in beeld is vrijwel in dezelfde tijdlijn gesloopt als de Herberg.  Zijn visionaire en creatieve broer en later als opvolger diens zoon stichten in Sneek, op de Oosterdijk een Bakkerij annex Koffiehuis geheel in stijl genaamd: "De Hindelooper Kamer". 
Coffee to Go Avant-la-lettre, So to Speak om het maar eens in goed Hylpers te zeggen!
Het zou me heel wat waard zijn en vele snekers met mij, denk ik, dat een bedrijf als bijvoorbeeld Starbucks, Coffee Company of liever dichter bij huis Douwe-Egberts Coffee (zit al op het Zaailand in 058) een soort Coffee to Go begint in de Hindelooper Kamer. Zo'n supertrendy kleinschalig bedrijf met exclusieve Espresso, nog veel meer soorten kwaliteitskoffie en aanverwante zaken zou prima passen in het winkelaanbod van de Sneker Oosterdijk. 
Anders krijgt onze locale CDA coryfee Rinske Poiesz never-nooit de kans om Maastricht naar de kroon te steken en onze Oosterdijk tot de best versierde winkelstraat van Nederland te maken.  
Een lelijk dichtgespijkerde gevel in de mooiste winkelstraat van Friesland kan echt niet, mensen!