Doorgaan naar hoofdcontent

Familytree

foto Marijke Amsterdam.
Zaterdag besprak blogmaat Henk van der Veer een boekje met de titel Pittoreske reis door Friesland, een van de Zeven Verenigde Provincies. Het is geschreven door P.J. Gauthier-Stirum. Hij trok als ambtenaar in de Franse tijd veelvuldig de provincie in. In dit boekje staat o.a. een prent afgebeeld van een vrouw en een meisje uit Hindeloopen. Ze zijn zoals gebruikelijk in die tijd, gehuld in klederdracht. De een zittend op een prikslee. De ander staand met de schaatsen in de hand. Ook het aansteken van de kachel in begin november als typisch Hylper gebruik herinner ik me nog vaag als actie van mijn moeder IJmkje Smit van der Kooij (1910-2000). Henk van der Veer vraagt zich af of deze dames in klederdracht misschien familie van mij zijn. Zou best eens kunnen, Henk! Op 26 december 1752 trouwt Yke Dirks uit Sneek (!) met Anske Symens uit Workum. Uit dit huwelijk van een Workumer en een Sneker wordt Dirk Anske Smid geboren.
Hij woonde later in Hindeloopen en was Meestersmid en Koopman van professie. Hij trouwde met Heije Jans. In de tijd, dat Gauthier Hindeloopen (Hylpen) bezocht of zijn manuscript schreef zou hij best wel eens Pieter Kool Smit tegen het lijf hebben kunnen lopen. Hij was namelijk van beroep Strandmeester. Hij overleed op 5 maart 1915. Hij werd 96 jaar en 173 dagen oud. Uiteindelijk zijn mijn vader en mijn zoon naar deze Peter Kool Smit vernoemd.
Wij zijn nu terug in Sneek na twee-en-een-halve-eeuw familiegeschiedenis, die begon in 1752 met Yke Dirks,  en in blijde verwachting van een nieuwe tak aan onze familieboom.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.