Doorgaan naar hoofdcontent

Scharrelkinderen from the Heartland

In de bio op twitter-account interalphanske noem ik mijzelf een scharrelkind. Wat betekent nu precies het begrip scharrelkind, vragen sommigen mij wel eens.
Ik doe een poging tot aanscherping van het begrip scharrelkind mede, omdat ik bij toeval deze foto van een paar van mijn lagere school vrienden in handen kreeg. Deze scharrelkinderen zijn net als ik, geboren en getogen in het voormalige Zuiderzeestadje Hindeloopen. Daar lezen en schrijven geleerd op de Openbare Lagere School bij meester Heida. Uitvalsbasis met als enige doel om te spelen is dus Hylpen. Op de vrije woensdagmiddag een volledig vrij ter beschikking staand deel van de IJsselmeerkust. Als belangrijkste speel- en verblijfplaatsen de noordelijk gelegen natuurgebieden de Stoenckherne en het zuidelijk gelegen 't Haichsaand. En niet te vergeten een paar kilometer van teen tot glooiing, spannend stuk groene IJsselmeerdijk. Het oostelijk gelegen agrarische achterland van Hylpen met de spoorlijn, onverharde kavelpaden, boederijen, schuren  en overhoeken boereland vergeten we nu voor het gemak maar even, maar zijn zeker in dit verband niet te verwaarlozen elementen. De Heartland is de IJsselmeerkust, met Hylpen als kosmischcentrum. No doubt about that!
Onderstaand een foto van andere Hylper scharrelkinderen uit de sixties. Het bijbehorende gevoel van de begrips-definitie scharrelkinderen valt duidelijk af te lezen van deze  foto! We schrijven omstreeks 1961. Locatie: op de Kattebregge yn Hylpen.

vlnr de scharrelkinderen Roelof Valk, Jan Karstens en Wiggert  (Fzn) Amsterdam.
OLS Hylpen maten!

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.