woensdag 31 maart 2010

Matthäeus Passion.

Bert Heerink (1953) Nederlandse muzikant en zanger toerde in the eighties met zijn band door Amerika, Canada en Engeland. Hij rockte met alle grote sterren der aarde. Gisteravond zag ik hem met zijn lief tussen het publiek in de Martini Kerk tijdens de uitvoering van de Matthäeus Passion door het Noord Nederlands Orkest, het NNCK en het Roder jongenskoor met diverse solisten
Bert Heerink werkte een paar jaar geleden samen in het cross-over Pink Floyd Project met het NNO in Sneek tijdens het Kolkconcert. Hij noemde de muzikanten van het NNO eens 71 Ferrari's.
Wat heeft die man dat goed gezien!! Het was gisteravond mijn eerste echte fullcontact Matthäeus Passion.
Ik heb in de Martini, samen met R. een prachtige uitvoering meegemaakt.
Vele decennia eerder ging ik als tienjarig jongetje in de Grote Kerk van Hindeloopen, aan de hand van mijn vader (zelf een verdienstelijk en gepassioneerde muzikant) mee naar een uitvoering van 't Fryske Orkest onder leiding van Alfred Salten. Ik kreeg van mijn vader in de pauze permissie om naar huis te gaan.
Kennelijk vond hij, dat ik genoeg had geleden!
Toch lag in deze gebeurtenis de basis van mijn liefde voor de (klassieke)muziek.
Hoe anders was het gisteravond - vijftig jaar later. Zelden zo intensief genoten van een dergelijk gedragen meesterstuk.
Giebt mir meinen Jesum wieder! Seht, das Geld, den Mörderlohn, Wirft euch der verlorne Sohn, Zu den Füssen nieder.
Een meditatie kun je gerust zeggen. Een goed-nieuws-show van Johan Sebastian Bach! Altijd ontroerend: het verhaal over het lijden, de kruisiging en de opstanding van Jezus. Er ging in de Martine van alles door mij heen!
Ik moest eerst even wennen aan de evangelist. Hij moest er volgens mij ook even inkomen. Of ik moest er als toeschouwer inkomen, dat kan ook maar zo! 
In een later stadium van de uitvoering bereikte hij hetzelfde bijzonder hoog niveau als de rest van het koor en orkest. Er stond inderdaad gisteravond een batterij Ferrari's in het middenschip onder de preekstoel van de Martini. 'n Buitengewoon-Gouden-Gebeurtenis!!