vrijdag 15 januari 2010

Lagune tussen Hylpen en Molkwar

Schaatstoertocht IJSclub HylpenVanmiddag heerlijk geschaatst op het parcours van de IJsclub Hylpen. (Een soort "Natural holyspot" aan de kust van de voormalige Zuiderzee in Hindeloopen, waar ik in mijn  vroege jeugd de status van 'Scharrelkind' heb verworven.) Dit magistrale parcours ligt in de IJsselmeer lagune genaamd "Haichsâând", deeluitmakende van het Europese Natura 2000 gebied gelegen tussen Hylpen en Molkwerum.
De IJsclub Hylpen heeft daar een hele mooie baan van circa vijf kilometer uitgezet. Morgen vindt daar IJs en Wederdienende de enige IJsselmeer Kust Toertocht, op de schaats plaats
De Hylper IJsclub weet uit ervaring, dat er er erg veel schaatsanimo is voor dit evenement en verwacht heel veel deelnemers! De omstandigheden op en rond de baan en de locale situatie in Hylpen heeft echter zijn logistieke en verkeerskundige beperkingen. Vandaar dat de Hylper organisatie een heel verstandig besluit heeft genomen en het maximum aantal schaatsdeelnemers heeft vastgesteld op 2000.
"We sluiten Hylpen bij de spoorbomen en de weg naar Molkwerum af op het moment, dat we het maximum aantal kaartjes hebben verkocht," aldus een gedecideerde IJsclub Hylpen voorzitter Kelderhuis.
Kelderhuis is zeer optimistisch: "Vannacht nog een paar graden vorst, dan ligt morgen de ijsvloer er prachtig bij. Het wordt op deze natuurlijke baan  puur genieten. Vanavond nog een briefing voor zo'n 50 Hylper vrijwilligers. Enthousiastelingen, die spontaan meedoen om hun Hylper sportieve winter-evenement goed te laten verlopen"
Qua pubiciteit heeft Hylpen ook niet te klagen. Omrop Fryslan, SBS 6 en de EO, ze staan in de rij om vandaag en morgen mooie plaatjes te schieten van deze unieke IJsselmeer Kust Schaatstoertocht, die wordt gehouden in het decor van deze bijzondere historische omgeving.
Wilt Kelderhuis -een goedgemutste multitasker- is o.a. ook Rayonhoofd van de Elfstedentocht in Hylpen vertrouwde mij uiterst confidentieel toe, dat de echte Schaats-11-Stedentocht nu echt weer een dag dichterbij is gekomen, maar dat kun je beter niet bloggen, Anske.... waarvan akte