Doorgaan naar hoofdcontent

Guernsey

De mussen vallen dood van dak. Het zweet staat duimdik op mijn voorhoofd, maar weet je wat ik besteld heb voor de komende herfst en winter? Een originele Guernsey trui. Niet zo'n imbeciel veel-te-duur mainstream jack van het merk Gaastra of The North Face, maar een trui. Een echte trui, die ik o.a. beschrijf in mijn gedicht 1960 waarin ik een beeld schets van hylper vissers, die pruimtabak kauwen en daarna hun donker bruine speeksel uitspugen op de vloer van de leugenbank Een kodachrome sepia beeld uit mijn jeugd. Real People, so to speak! Wanneer de klassieke film "The Guns of Navarone" weer eens op de TV komt, let dan eens op de engelse sterspeler David Niven. Hij draagt in de hele film een Guernsey. Guernsey truien worden al zo'n 400 jaar gedragen. Zo'n lange periode lukt alleen wanneer zo'n trui iets bijzonders te bieden heeft! Liefhebbers zoals ik noemen deze trui kortweg 'de Gansey'. Hij wordt gebreid van 100% Britse geoliede scheerwol. De lange geschiedenis gaat terug naar de tijd toen Koningin Elizabeth de Eerste op de engelse troon zat. Amerika was ontdekt. De vissers van Guernsey gingen vissen bij de Grand Banks voor de kust van Labrador in Canada.
Tijdens deze hachelijke ondernemingen hadden ze warme en windproof kleding nodig. De oplossing lag in een trui die op het eiland Guernsey ontwikkeld was, de Guernsey Sweater, die gebreid werd van 'geoliede' wol, wat wil zeggen dat het natuurlijke lanoline, oftewel wolvet, behouden werd waardoor de truien sterk waterproof waren. De truien bevielen zo goed dat Admiraal Lord Nelson de Guernsey als onderdeel van het marine uniform aanwees. Nog steeds is een groot deel van het vervaardigen van een Guernsey handwerk, dat dan ook uitsluitend op Guernesy wordt gedaan. Het geheim van de warmte die de Guernsey geeft ligt in de sterke twist van het garen wat hem ook zijn bijkans onverwoestbare sterkte geeft. De gemiddelde Guernsey gaat 30 tot 40 jaar mee! Wordt vervolgd

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel