Doorgaan naar hoofdcontent

'n heldre désèmbermoarn.......AMSTERDAM - De Nederlandse auteur Gerbrand Bakker is donderdag voor zijn debuutroman The Twin (Boven is het stil) onderscheiden met de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2010.


Bakker is de eerste Nederlander die de internationaal hoog aangeschreven prijs voor literaire romans uit het Engels taalgebied krijgt. De prijs bedraagt 100.000 euro voor Bakker en zijn Engelse vertaler David Colmer.
'Boven is het stil' werd inmiddels in tien landen vertaald. Bakker won met dit boek eerder al verschillende literaire prijzen: Prix Initiales 2010, Prix Millepages 2009, Boekdelenprijs 2008, Debutanten prijs 2006 en het Gouden Ezelsoor 2006.

Ik leende van Gerbrand Bakker een kort een citaat uit zijn boek Boven is het stil en vertaalde dat stukje tekst in het Hylpers voor mijn weblog. Het is een stukje tekst dat yn 't Hylpers treffend en exact mijn winters-december-1964-gevoel weergeeftNaar aanleiding van mijn logje kreeg ik een meeltje van Gerbrand met het verzoek om zijn nieuwe boek in het Fries te vertalen. Hij was het Fries verleerd. Hij moest eens weten, dat ik geen woord geef Fries kan schrijven! Kennelijk heeft hij het Hylpers voor Fries aangezien. Dat is zo gek nog niet omdat het Hylpers verreweg het dichtste bij het oorspronkelijke Frysk staat. Althans dat  zegt een wetenschapper bij de Fryske Academie. Ik heb geen snars verstand van literatuur, maar toen ik dat citaat van Gerbrand in de NRC las wist ik meteen, dat het briljant was. Vooruit, nog één keer

'n heldre désèmbermoarn.......

Hylpen,1964, ‘t ies fryde, de sònne skynt èn ‘t ies wientstòl. ‘n hèldre désèmber-mòarn wuròp àlles héél kàol èn skèrp ies. ’n Fèrnwéhdei, Nàet nei hùs, wànt dèr bin iek, màr nei presiés sòkke dèàgen, làng lieden. Dèn héét dòt òars, léét iek it wéamoëd nèamje. Dù sòst dòt náet begrippe. Omdòst dèr náet wèi kòmst. Dù kèst náet sòkke dèagen, làng lieden òp dit plàk.

Nei Gèrbrànd Bàkker, Bòppe ies ’t stòll.
Hylper wodden: Anske Smit.
Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel