Doorgaan naar hoofdcontent

Een nieuwe naam voor Suf Sùdwest Frysân

Via Twitter lees ik, dat stadgenoot Jan Bargboer de trekker wordt van het CDA in de nieuwe Gemeente Sùdwest Fryslân. Toen dacht ik, die jonge dynamische en ambitieuze CDA politicus/trekker kun je toch niet los laten in een nieuwe Gemeente met zo'n gigantische suffe naam?
Dat geldt natuurlijk eveneens voor de Sneker PvdA coryfee Andries Eckhart
Een teer punt, die naam voor die nieuwe gemeente. Er spelen momenteel in het gebied nog allerlei kleine en grote gevoeligheden. De mens hier-en-daar op zijn smalst. De nieuwe Raad moet na de verkiezingen in november een nieuwe naam kiezen. Ik verwacht, en ga daar ook vanuit, dat de Raad bereid en instaat is op dit punt over zijn eigen schaduw heen te stappen. Dat geldt voor de Hemelumer Oldefurdse Koudummers, maar ook voor de merkgerichte ondernemers uit Sneek. Oude en gebaande paden los te laten en met nieuw elan kijken naar de toekomst.
Soms kan het verleden een brug zijn naar die toekomst. Het positieve verleden van een gebied of een deel daarvan kun je ook in de naam van de Gemeente verwerken en laten doorklinken.
De steden Stavoren, Hindeloopen, Bolsward binnen de grenzen van de gemeente maakten in de middeleeuwen deel uit van De Hanze. Deze Hanze is o.a. één van de vijftig thema's van de Canon van de Geschiedenis van Nederland. Hanze betekent groep, schare of gevolg, die vroeger vanwege de handel en de vooruitgang kontakt en samenwerking zocht met kleinere dorpen en steden. Kortom een soort steden en dorpen verbond. Klein begonnen en groot gegroeid!  Deze filosofie wil ik ook laten doorklinken in het mission-statement en de naamgeving van de nieuwe Gemeente. Dat brengt me tot een voorstel aan de Raad om de Gemeente per 1 december 2010 als volgt te noemen:
N I J   H A N Z A. 
Een mooie korte, vlotte, regionale, nationale, internationale en goedbekkende naam, waarin de visionaire gedachte van het vroegere Hanzeverbond een weg wijst, een leidraad vormt naar het beslechten van de tegenstellingen, het samenwerken van dorpen en steden bevordert, op weg naar naar welvaart, vrede en geluk. Kortom een naam die WEB 2.0 proof is en hopelijk kan rekenen op een breed draagvlak in de Streek.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel