Doorgaan naar hoofdcontent

Matthäeus Passion.

Bert Heerink (1953) Nederlandse muzikant en zanger toerde in the eighties met zijn band door Amerika, Canada en Engeland. Hij rockte met alle grote sterren der aarde. Gisteravond zag ik hem met zijn lief tussen het publiek in de Martini Kerk tijdens de uitvoering van de Matthäeus Passion door het Noord Nederlands Orkest, het NNCK en het Roder jongenskoor met diverse solisten
Bert Heerink werkte een paar jaar geleden samen in het cross-over Pink Floyd Project met het NNO in Sneek tijdens het Kolkconcert. Hij noemde de muzikanten van het NNO eens 71 Ferrari's.
Wat heeft die man dat goed gezien!! Het was gisteravond mijn eerste echte fullcontact Matthäeus Passion.
Ik heb in de Martini, samen met R. een prachtige uitvoering meegemaakt.
Vele decennia eerder ging ik als tienjarig jongetje in de Grote Kerk van Hindeloopen, aan de hand van mijn vader (zelf een verdienstelijk en gepassioneerde muzikant) mee naar een uitvoering van 't Fryske Orkest onder leiding van Alfred Salten. Ik kreeg van mijn vader in de pauze permissie om naar huis te gaan.
Kennelijk vond hij, dat ik genoeg had geleden!
Toch lag in deze gebeurtenis de basis van mijn liefde voor de (klassieke)muziek.
Hoe anders was het gisteravond - vijftig jaar later. Zelden zo intensief genoten van een dergelijk gedragen meesterstuk.
Giebt mir meinen Jesum wieder! Seht, das Geld, den Mörderlohn, Wirft euch der verlorne Sohn, Zu den Füssen nieder.
Een meditatie kun je gerust zeggen. Een goed-nieuws-show van Johan Sebastian Bach! Altijd ontroerend: het verhaal over het lijden, de kruisiging en de opstanding van Jezus. Er ging in de Martine van alles door mij heen!
Ik moest eerst even wennen aan de evangelist. Hij moest er volgens mij ook even inkomen. Of ik moest er als toeschouwer inkomen, dat kan ook maar zo! 
In een later stadium van de uitvoering bereikte hij hetzelfde bijzonder hoog niveau als de rest van het koor en orkest. Er stond inderdaad gisteravond een batterij Ferrari's in het middenschip onder de preekstoel van de Martini. 'n Buitengewoon-Gouden-Gebeurtenis!!

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel