maandag 30 november 2009

Bezetters en inhalers


Mijn vader vertelde mij ooit, vroeger als kind een klein grapje. Hij had dat in de oorlog -in een schets - op de radio gehoord. Ik ben dat grapje nooit vergeten. Misschien vanwege mijn ouders bezit van een illegale radio in WO II tijdens de Bezetting in Hylpen. Het verhaal is altijd nog bij me. It stayed ,here it is.
Buiten is het ijzig koud. Een klant betreedt de plaatselijke hoeden en petten zaak. Hij heeft koude oren en wil een pet kopen. "Wat is uw maat?" vroeg de verkoper. De klant antwoordt: "zes-en-een-kwart!!" De bediende achter de houten toonbank roept  lachend zodat iedereen in de winkel het kan horen "Dat is mijn maat niet!" daarbij doelend op de bijnaam van Hitler's manke zetbaas in bezet Nederland, de Oostenrijker Arthur Seijss-Inquart.

In de Column Pauw-Pauw - NRC van 28 november 2009  grapt Youp ongeveer iets vergelijkbaars over de keizerin van het grote graaien Nin(j)a Brink van World on Line: "Wat zou ik haar graag een oplichter noemen. Dat doe ik niet want.....Dus ga ik naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad niet zeggen, dat Nina de boel heeft opgelicht. Ik laat dat lekker aan de Hoge Raad zelf over." 
Hij noemt haar samen met haar Breekijzervriendje zelfs crapuul, wat zoiets als gemeen, geboefte betekend.
Wat een geluk, dat er columnisten zijn zoals Youp, die genadeloos uithalen naar de schaamteloze inhalers, uitvreters, Nin(j)a's en andere zielepoten van deze tijd.