maandag 17 augustus 2009

Jacob´s Kayak Tocht

Onvervalst en onversneden hierbij als afsluiting het relaas van het sneker oermens Jacob Brandsma. Over`s mans Kajaktocht Lauwersoog Borkum retour Eemshaven lopend naar Lauwersoog.

11 januari 2009. Om 2.44uur zet ik de auto neer op het meest westelijke parkeerterrein van Lauwersoog en ga de kajak te water laten. Zonet de kajak vaarklaar pal westelijk van spuisluis Lauwerssluis klaargelegd. Er staat een matige wind uit zuidelijke richting. Hoogwater is ter plekke om 2.15u dus de ebstroom komt op gang. Aanvankelijk volg ik de boeien van de vaargeul en vervolgens rond ik de westkust van Schiermonnikoog. Het is aardedonker en heiig met matig zicht. Om 5.30u sta ik op het strand van Schiermonnikoog en drink 200ml room. De kajak gehoosd met dweil want in de branding ging het nogal onstuimig maar diep is het niet. Vertrek 5.42u het begint aardig licht te worden. De wind lijkt matig tot soms krachtig. Het is droog met zware bewolking. In de verte in Zuid-Oostelijke richting zie ik een enkel weerlicht.

Om 8u kom ik op een zandplaat terecht op hoogte van neem ik aan Simonszand. Het wordt een stukje wadlopen. Er staat een matige wind en de zon komt door zo nu en dan. Om 8.25u kan ik weer peddelen en zie Rottumerplaat in liggen. Om 8.51u kom ik aan op Rottumerplaat erheen gedreven door krachtige aantrekkende wind uit NW en vloedstroom in het Boschgat. Het beheerderechtpaar komt naar mij toe, kijkt wat vreemd op, vermaand mij naar de zeekaart te kijken waar wel uit blijkt dat ik hier niet mag komen. Ze raadt mij aan de zuidelijk route van Rottumerplaat te nemen. Dat advies volg ik op. Door laagwater om 8.15u ligt de plaat grotendeels droog. De kajak trek ik over de plaat richting Rottumeroog. Een paar geulen overgestoken en ik beland in een inham en bereik Rottumeroog. Speelse zeehonden volgen mij en ik zie een groep van misschien 30 dichtbij op een bank.

Op Rottumeroog gedubt om de oversteek naar Borkum te ondernemen welke beslissing uiteindelijk positief uitviel. Staand op het strand van Borkum noteer ik 14.20u. Er was een vreselijke deining en ik moest de peddels steeds op het water kletsen om niet om te gaan vanwege de stevige zijwind. Het naderde inmiddels doodtij bij hoogwater om 16u.

Elf uur en 20 minuten heeft de overtocht geduurd. Dit viel eigenlijk tegen maar ik had tegenslag ingecalculeerd. De noordelijke route om Rottumerplaat was eigenlijk de bedoeling geweest. Ik had Rottumerplaat helemaal niet aan willen doen.

Op Borkum enige rust en wat kaas, room en vis tot mij genomen te hebben kwam de vraag hoe naar Eemshaven. Er stond een stevige wind maar de vlaggen wapperden precies richting reisdoel. Er viel nog 1½ uur ebstroom te verwachten. Door vlak onder de kust van Borkum te blijven zou de wind de stroming wel overrulen en kon er weinig mis gaan. Ik zou de randen van de zandplaten aanhouden. De havengeul moest ik oversteken en dus om de havenpier heen. Hier stonden drie hengelaars te vissen. Vlak voorbij de pier stond een raar zeetje met wind en stroming tegen elkaar in. Ik kon de kajak niet rechtop houden en moest eruit. Ik klampte mij aan mijn onzinkbare kajak en liet mijn peddel gaan. Dit gebeurde misschien op 10 tot 20m afstand van de hengelaars en mijn instinctmatige reactie was om een reddingsoperatie aan te vragen en om hulp de zwaaien. Na een kwartiertje kwam de Duitse reddingsdienst die mij uit het water haalde. In de haven werd ik zwaar vermanend toegesproken, ook door de Duitse politie die erbij kwam. Een identiteitskaart wat ik tegenwoordig bij mij draag maakte veel indruk en ze waren weer tevreden. Een kwartiertje later voer er een Nederlands motorschip de haven binnen van het Loodswezen omdat naar later bleek zij een half uurtje te vroeg waren voor hun te begeleiden vrachtschip. Zij waren zo coulant om mij een lift te geven terug naar Eemshaven. Ze zetten mij af op de pier in de Emmahaven van Eemshaven omstreeks 22.15u.

Na gesjouw met de kano op de dijk gekampeerd in mijn soloraider minitent. Na een ontbijt van haring, kaas en room ben ik om 7.56u gaan wandelen over de Groninger waddendijk richting Lauwersoog waar ik aankwam bij mijn auto om 20.10uur op 12-8-2009. De loopafstand bedraagt 45km.

Het is een gedeeltelijk geslaagde tocht geweest. Lauwersoog Borkum gaf bij Rottumerplaat nogal oponthoud door de route binnendoor maar het reisdoel werd wel bereikt. Borkum Eemshaven ging verkeerd en het spijt mij om de reddingsdienst tot last te zijn geweest. Puur sportief gezien had ik mij zelf er beter uit kunnen redden. Ik ben er niet trots op. De mannen van de Duitse reddingsdienst lieten hun misbaar blijken over de in hun ogen ongelooflijke dwaasheid van de kajakker maar lieten blijken zelden een man gezien te hebben met zoveel geluk toen als geroepen er toevallig een motorschip de haven invoer met bestemming Eemshaven die mij een lift gaf. Dit was na een kwartier op de steiger. Zelf heb ik respect voor de mannen maar ik weet voor mezelf dat ik het anders ook wel gered zou hebben al zal ik geen pogingen doen anderen te overtuigen. De route Borkum Eemshaven had ik al een paar keer eerder gedaan. Behalve de geulen die verraderlijk zijn staat er niet veel water op het Duitse wad en het was bijna laag water.