dinsdag 11 augustus 2009

Sneker Oermensch probeert het vandaag opnieuw.


SNEEK- Per zeekajak van Lauwersoog naar Borkum, langs de westpunt van Schiermonnikoog over de Noordzee door het Hubertgat. Bij gunstig tij vervolgens richting Eemshaven. Dan op blote voeten lopend over de Groninger waddendijk weer terug naar Lauwersoog. Dit is Jacob Brandsma (51) van plan op 11 augustus aanstaande. Eeuwen geleden waren dit soort fysieke prestaties nodig om te overleven. Brandsma wil aantonen dat dergelijke inspanningen nog steeds haalbaar zijn voor een mens met een gezonde levensstijl.

Tocht
Brandsma zal vannacht om 3 uur vertrekken; een klein uur na hoog water, waardoor de ebstroom helpt om buitengaats te komen. De etappe naar Borkum denkt hij binnen twaalf uur te kunnen volbrengen. De oversteek van Borkum naar Eemshaven zal drie tot vier uur vergen. De wandeling over de waddendijk bedraagt circa 50 kilometer. Als het mee zit zal Brandsma in de loop van donderdag 13 augustus weer in Lauwersoog arriveren.

Geen begeleiding
Het is een pure solotocht zonder begeleiding. Brandsma wil geen omstanders belasten die zich betrokken zouden voelen in geval van calamiteiten en die mogelijk onnodig alarm zouden slaan. Hulpdiensten moeten beschikbaar blijven voor eventuele echte problemen elders. Goedbedoelende redders op je af zien komen terwijl je helemaal niet gered hoeft te worden is een paar keer eerder gebeurd; dit scenario wil Brandsma absoluut voorkomen.

Troostprijs
Het rondje Lauwersoog-Borkum-Eemshaven en terug wandelen ziet Brandsma min of meer als een troostprijs voor hemzelf nu de non-stop tocht van Den Helder-Borkum een week geleden werd stilgelegd omdat de directie van het Reddingmuseum niet langer kon instaan voor de veiligheid en zij de kustwacht waarschuwde toen zicht en marifoon uitvielen.