zondag 12 april 2009

BUK Buijsman goes Bukowski

 "Deze sfeer heb je in een nieuw theater niet zomaar terug" aldus de rotterdamse acteur John Buijsman, die helemaal weg was van de indeling, inrichting en de ambiance van het huidige Theater Sneek. dat al een behoorlijk hart in zijn donder krijgt!  
John Buijsman was gisteravond met zijn muzikale en technische crew te gast in het Theater Sneek. Voor en na de voorstelling Buijsman goes Bukowsky, BUK had ik vrijwilligers dienst. Prachtige gelegenheid dus, om deze voorstelling te zien. En wat voor ééntje!! Een voorstelling over de pijn van het leven.  Een prachtige voorstelling geinspireerd door het leven en werk van Charles Bukowski (1920-1994). In een felle, realistische en woeste straattaal in een zware rotterdamse slang, waarin je duidelijk de hand van vertaler/verteller Jules Deelder hoort. Ernst en humor op een krappe millimeter van elkaar. De acteur vertelt allerlei verhalen over grote gevoelens en eenzame nachten. Vaak ontroerend maar ook super grappig! Hij ligt op zijn rug met de camera close op het gezicht, en vertelt hoe hij na een bloederige vechtpartij in het ziekenhuis belandt, zwevend tussen dood en leven. 
Er waren toeschouwers, die deze voorstelling kennelijk niet aan konden.  Zij verlieten tijdens de voorstelling de zaal. 
Zielepoten, die kennelijk dachten, dat ze ander-half-uur-lang in een Gamma reclame terecht zouden komen. Het is grof, ongehoord, bijzonder beledigend, schofterig en gespeend van elke fatsoensnorm als je tijdens een voorstelling van een integere artiest van het kaliber Buijsman, de zaal verlaat. Persoonlijk ben ik niet zo'n boekenlezer, maar bij de naam en het werk van Bukowski weet zelfs ik echt wel, dat het heus geen zaterdagavondje in Saint-Germain-de-Prés zou worden.