vrijdag 13 maart 2009

Mijn commentaar Liwarderweg

In mijn logje, een prikkelend opwarmertje en als schot voor de boeg bedoeld, beloofde ik mijn commentaar te leveren:
Eerst was er dat samenhangende beeld van de weg en de platanen, nu is het kaal. De reactie op mijn weblog van gisteren is er eentje vanuit het gevoel. Een scherpe subjectieve één dimensionale benadering. Een beetje op de man gespeeld. Dat wel. Op de verantwoordelijke wethouder, uitvoerende ambtenaren/aannemers!
Absoluut niet op Jan Bargboer persoonlijk, natuurlijk! Dat weet hij inmiddels ook!
Je kan alles zeggen over die platanen. Slecht ontwikkeld, niet vitaal, exoot, hinderlijke ondiepe wortelgroei, noem maar op. Maar voor mij hoorden die stadsbomen bij de beleving van die straat, zoals ik eerder al zei: "Een samenhangend belevingsbeeld". Inmiddels zestien jaar lang wandelen Renate en ik meerdere keren per week langs de Leeuwarderweg van huis naar de "Stad" vice versa. Het is op zich een straat waar ik van houd. Er wonen daar mensen die wij kennen. We groëte su en make soms 'n praatje as we dèr langs styfele! Zoals we genieten van een mooi gerestaureerd grachtenpand in het centrum of een oude vervallen boerenschuur in het buitengebied, genieten wij ook van dit soort stadsbeelden. Vooral zomers en dan in middag kan de zon daar genadeloos op je giechel schijnen.
Een soort high-noon in Sneek! Dan was er altijd die prettige beschutte schaduwwerking van het bladerdak van de platanen. In de herfst die bladeren... ja, ik geef het toe. Natuurlijk ligt er aan het besluit een gedegen analyse en afweging aan ten grondslag. De communicatie hierover met de buurt was zeer o.k Ik weet ook, dat het grootste deel van de bewoners aan de Liwarderweg er wel mee kan leven. Ik sprak gisteren bewoner (oud Liwarder, wonende op de Liwarderweg) Albert Pasma nog op een verjaardagsfeestje. Hij was heel erg tevreden over de voorbereiding. Maar tegelijkertijd kon hij zich mijn reactie wel voorstellen. Hij heeft ook foto's gemaakt van hoe het was en nu is! Hij staat alles afwegende uiteindelijk achter de keuze en de aanpak van de Gemeente Sneek. De uitvoering van de riolering wordt door de bewoners daar ook in hoge mate gewaardeerd, zo begrijp ik. Tja.....Herplant met de amber. Wat de toekomst brenge moge?, Jan! Ik heb geleerd, dat als je kritiek hebt, je ook een compliment moet geven!
Voilà: Alles afwegende is het natuurlijk een goed en verstandig gemeentelijk besluit. Als volksvertegenwoordiger en bestuurder kun je het toch niet iedereen naar de zin maken. Over de ecologische groene aanpak, over het gehele linie, in onze stad ben ik super enthousiast ! In de vijvers veel rietoevers met mooie natuurlijke vegetatie, hoog water in sloot, waar dat kan, extensief beheer van de grasveldjes, doordachte inrichting van bermen met natuurlijke vormen van waterafvoer etc.
Sjapo! Nou sù!

Kale Bedoëning op de Liwarderweg

Wethouder Jan Bargboer laat der gin gras over groëie, letterlijk òk gin platanen meer langs de kant van de Liwarderweg!! Inpakke en wegwése was disse week syn devies, dat lees ik der sù fanne hele werkfilm "Weg-is-Weg" af. Don't mash around with me! De symboliek van de laan de grandeur, de navelstreng die Sneek verbindt met de Friese hoofdstad, heeft qua uiterlijk een gevoelige deuk opgelopen. Vrijdag-de-dertiende: Weg prachtig laaneffect, weg gesloten boomkronen, weg schaduw in de zomer.......Het beeld en de uitstraling van de Liwarderweg is niet alleen van de bewoners, maar van alle Snekers!

Binnenkort myn kommentaar……..

PICT6062 PICT6063 PICT6064 PICT6065 PICT6066 PICT6067 PICT6068 PICT6069