woensdag 11 maart 2009

Twee Grooten

Eén van mijn favoriete Nederlandse filmacteurs is Rutger Hauer. Onlangs stond een stukje over Rutger in de LC van de hand van Piter van der Veen. Piter licht het doopceel van de jonge Rutger, maar ook de (toneel) achtergronden van de ouders van Rutger. Hij onthult de oorsprong van de tweede naam van de acteur. Een mooi tijdsbeeld. `Dierbere oantinkens` zoals hij ze benoemd in de krant. Klik op het stukje en lees maar.....
Piter zelf was vroeger jarenlang beroepsacteur. Hij had zijn eigen gezelschap 't Lyts Frysk Toaniel. Hij was de opvolger van zijn beroemde (toneel)ouders Barend en Martsje van der Veen. Zijn ouders vertikten het om in de oorlog lid te worden van de zg Kultuurkamer, die door de duitse bezetter was ingesteld.
Zijn vader heft gedurende de oorlog derhalve zijn eigen toneelgezelschap om die reden op!
Over verzet en karakter gesproken...!!! Maar zoals ik al eerder schreef: "Echte helden, getuigen zelden"
Later werd Piter campingbaas op Nieuw Formerum, de camping van het Staatsbosbeheer op Terschelling. Daarnaast deed hij nog teveel om op te noemen. Eerst destijds bij de RONO en later als freelancer bij Omrop Fryslân, en nog weer later zelfs ambtenaar van de burgelijke stand bij de Gemeente Liwarden. In die tijd werkte ik op het provinciaal kantoor van het Staatsbosbeheer te Leeuwarden. Op de Spanjaardslaan. Later in het Landbouwcentrum aan de Tesselschadestraat in Liwarden. In het winterseizoen was Piter altijd werkzaam op het kantoor in Leeuwarden. De camping was dan winterhard gemaakt en de voorbereiding voor de reserveringen voor het volgende kampeerseizoen ging alweer van start. Tijdens onze dagelijkse middagpauzes gingen we vaak samen op pad door de stad. (Op missie... noemden we dat). Kijken op plaatsen in het centrum van de Stad waar de aannemers aan het werk waren (destijds bouw parkeergarage Zaailand). We bespraken onderweg onze dagelijkse sores, het nieuws, de politiek en als het aan ons lag werden die kernraketten toen niet geplaatst.
We waren het als echte rooien altijd roerend met elkaar eens. Wat wil je ook, we stammen uit dezelfde traditie: rood, doopsgezind, blauwe knoop, nivon en ga zo maar door!
Ik bedenk me nu, dat ik een stukje van het doopceel van Piter van der Veen aan het lichten ben........eh, met genoegen moet ik zeggen!