maandag 26 januari 2009

Klein Tinga, de boerderij en de Molen

Onlangs kreeg ik een twee tal oude foto's uit het familiebezit van Willem Eizenga uit Leeuwarden. Deze oud Sneker is een loopmaat van mij. Het zijn foto's van de boerderij van zijn overgrootvader onder Sneek. "Mijn overgrootvader Joost Dijkstra heeft daar gewoond van 1890 tot 1924", aldus Willem Eizenga. De bovenste foto is gemaakt rond 1900. Joost Dijkstra was tevens molenaar van de polder Tinga
De (spinnekop)molen is op beide foto's te zien. De personen die op de voorgrond staan zijn van links naar rechts een knecht...?, Ids Takoma (zoon van de tweede vrouw van Joost Dijkstra), dochter Marijke Dijkstra, Joost Dijkstra en zoon Fokke Dijkstra.
De onderste foto is vanaf de andere kant genomen en in een latere periode gemaakt, in februari 1910 met het hoge water in Friesland. Te zien is dat de kop van de boerderij van toen al vernieuwd was. Op het erf (links van het voorhuis) staan Joost Dijkstra daarnaast zijn tweede vrouw Jacomina Oosterhout en links daarvan hun dochter Jitske Dijkstra. In het bootje zit in het midden zoon Fokke Dijkstra.
Via dit weblog wil hij graag in contact komen met VHS Vereninging Historisch Sneek. Deze foto's zijn voor hun beschikbaar.

Inmiddels reageert ene Jan uit Sneek, woonachtig in Duinterpen via dit weblog op deze foto's Hij houdt er naar mijn mening  een afwijkende interpretatie op na!
Jan zegt in een reactie op beide foto's: "Dit is de boerderij waar mijn vader gewoond heeft". Hij kwam als vierjarig jongetje met zijn zusje in 1914 uit Antwerpen. Antwerpen was toen oorlogsgebied en hun vader kon als weduwnaar niet meer op hun passen.
Zij kwamen bij de fam. Huitema-Deelstra terecht, die zelf geen kinderen hadden. Ik zelf ben in 1986 hierin Sneek komen te wonen, in Duinterpen vlakbij deze plek. Toen waren de restanten van deze plaats nog aanwezig"

Mogelijk kunnen de specialisten van de VHS duidelijkheid scheppen in deze kwestie. Misschien hebben betrokkenen de locatie niet helemaal scherp. In die tijd was er zowat bij alle boerderijen een molen in de buurt. De omgeving van Sneek was bijzonder waterrijk. Hoge waterstanden waren toen vrij normaal.