Doorgaan naar hoofdcontent

Sneker Oermensch probeert het vandaag opnieuw.


SNEEK- Per zeekajak van Lauwersoog naar Borkum, langs de westpunt van Schiermonnikoog over de Noordzee door het Hubertgat. Bij gunstig tij vervolgens richting Eemshaven. Dan op blote voeten lopend over de Groninger waddendijk weer terug naar Lauwersoog. Dit is Jacob Brandsma (51) van plan op 11 augustus aanstaande. Eeuwen geleden waren dit soort fysieke prestaties nodig om te overleven. Brandsma wil aantonen dat dergelijke inspanningen nog steeds haalbaar zijn voor een mens met een gezonde levensstijl.

Tocht
Brandsma zal vannacht om 3 uur vertrekken; een klein uur na hoog water, waardoor de ebstroom helpt om buitengaats te komen. De etappe naar Borkum denkt hij binnen twaalf uur te kunnen volbrengen. De oversteek van Borkum naar Eemshaven zal drie tot vier uur vergen. De wandeling over de waddendijk bedraagt circa 50 kilometer. Als het mee zit zal Brandsma in de loop van donderdag 13 augustus weer in Lauwersoog arriveren.

Geen begeleiding
Het is een pure solotocht zonder begeleiding. Brandsma wil geen omstanders belasten die zich betrokken zouden voelen in geval van calamiteiten en die mogelijk onnodig alarm zouden slaan. Hulpdiensten moeten beschikbaar blijven voor eventuele echte problemen elders. Goedbedoelende redders op je af zien komen terwijl je helemaal niet gered hoeft te worden is een paar keer eerder gebeurd; dit scenario wil Brandsma absoluut voorkomen.

Troostprijs
Het rondje Lauwersoog-Borkum-Eemshaven en terug wandelen ziet Brandsma min of meer als een troostprijs voor hemzelf nu de non-stop tocht van Den Helder-Borkum een week geleden werd stilgelegd omdat de directie van het Reddingmuseum niet langer kon instaan voor de veiligheid en zij de kustwacht waarschuwde toen zicht en marifoon uitvielen.

Populair

Sneek, Su het ut Weest !

Sneek, Watchers&Liefhebbers.

Zie hier hoe een stukje van Sneek in de wijk Stadsfenne aan de Middelzeelaan in één week is ongevormd tot een krater. Een plek met eens vier woningen aan de rand van een groen wijkbosje. Op deze puinhopen verrijst binnenkort een Albert Heijn XL waarschijnlijk als een Fenix uit zijn As.

De Hamvraag met als hoofdprijs een musthave: Een tweedehands wasdroger van een bekend Noord-Koreaans merk.

Waar komt de compensatie voor de sloop van dat bosje en die woningen?.

Gemeenteraad SWF. Kom der mar in!Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

Voetbalfeestje op Herfstavond

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel