Doorgaan naar hoofdcontent

by heech en by leech


Op 8 juli had Henk van der Veer een intervieuw voor het magazine Ondernemend Sneek, met de heren Hans van den Broek en Ben van der Knaap. Henk schrijft hierover op zijn weblog o.a. het volgende:
Beide hearen spraken ( terecht ! ) met groate ferbazing over ut úbliëven fan reaksy’s op de nota in de lokale en regionale pers. Der wurdt met gyn woard over dizze kultuurfisy skreven. Onbegryplek.

Zo onbegrijpelijk is het uit blijven van reacties in de pers nou ook weer niet. Het is een visie, welliswaar zwaar opgetuigd vanuit het perpectief van de stad Sneek. Een goed stuk, dat door de adviseurs van de Gemeente Sneek doortimmerd in elkaar is gezet. Ook nog platgecommuniceerd met de spelers in het sneker culturele veld.
Een situatatieschets van het sneker cultureleveld van dit moment. Zoveel nieuwswaarde heeft zo'n dergelijke visie nou ook weer niet voor de regionale pers, al zou de titel anders doen vermoeden.
Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden, dat bij onderhandelingen voor de totstandkoming van de niewe ZWH gemeente dit beleidsstuk: by heech en by leech, door de bestaande steden, dorpen en buurtschappen wordt gezien als een éénzijdig bedreigend Snitser document. Teveel vanuit de Stad geredeneerd. In de zuidwesthoek leeft in de dorpen en de steden een diep en hardnekkig historisch besef onder de bevolking, over de eigen individuele locale cultuur. Ondanks de genoemde parels uit de ZWH, zoals Sult, Jopie Huisman museum e.d.noem ik in dit verband alleen al het historisch besef onder de mensen en het effect van de voormalige status van historische Hanzesteden. Over die sfeer en de wijze van eigen cultuuruitingen van belangrijke sectoren uit de bevolking van de ZWH, zoals Landbouw en Visserij, staats niets in de visie.
Natuurlijk lopen de mensen daar niet direct mee "tekoop" Dat zit veelal onderhuids!

Voor de stad Sneek zelf is de visie een prachtige moment-opname om te zien waar de Stad in volle breedte staat op cultureel gebied. Zo staan de neuzen in Sneek tenminste weer één kant op!
De visie is heel goed te gebruiken als voorzichtige bouwsteen in het fragile proces van de herindeling/samenvoeging. Niets meer en niets minder!


Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel