Doorgaan naar hoofdcontent

Bouwmantsje wet wol better


De reunie van Aald Hylpers in de Foeke leverde zaterdagmorgen j.l. minzaam knikkende, instemmende kopjes op, die met deze reacties het gevoel van herkenning bevestigden. Tijdens en na afloop een daverend applaus bij het eerste echte optreden en tevens de première van  "Bouwmantsje" 
in Hylpen. Een in de Hylper Tòal vertaalde Stef Bos, een Lut de Block en een  Gerard Reve cover, maar bovenal een extra aantal eigen gedichten in het Hylpers, gleden als en warm mes door het figuurlijke pakjeboter van het meer dan honderdkoppigge enthousiaste reunistenpubliek in de Hylper Foeke. 
Stuk-voor-stuk allemaal prachtige mensen van heinde-en-verre gekomen, die zaterdag openstonden en de verbinding met elkaar zochten naar het Hylpengevoel. Dat gevoel zat in alle lagen van het publiek. Soms latent en diep verstopt maar als het dan bovenkomt, op een dag zoals vandaag, levert het blijdschap en ontroering op. Je wilt niet weten in welke krochten, gehuchten, buurtschappen, dorpen en steden in ons land dat Hylpengevoel te vinden is. Dat soms in stilte, van binnen, diep wordt gekoesterd.  Geweldig om te horen, dat er gepassioneerde Hylpers om ûtens bezig zijn, verantwoordelijkheid te nemen in grootse en meeslepende plannen en projecten.  
Voorts hoorde ik  prachtige anectdotes, verhalen over hylper families en over bekende (aald) Hylpers, ontroerende jeugd verhalen/belevenissen over de WOII, de Zuiderzee, het IJsselmeer, de Visserij, de Afsluitdijk,  het Landschap , de Historie van de stad Hylpen noem -maar-op!. 
Het chauvinisme, de trots, die ontroering zit in het Hart van alle Hylpers. Dat gevoel laat een echte Hylper natuurlijk niet zo gauw naar buiten blijken, maar...Bouwmantsje wèt wòl bètter. 
Met Bouwmantsje raakten we zaterdag merkbaar en zichtbaar, dat diepe gevoel  bij de mensen voor de  Lèafde foar Hylpen.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

Voetbalfeestje op Herfstavond