Doorgaan naar hoofdcontent

Twee Grooten

Eén van mijn favoriete Nederlandse filmacteurs is Rutger Hauer. Onlangs stond een stukje over Rutger in de LC van de hand van Piter van der Veen. Piter licht het doopceel van de jonge Rutger, maar ook de (toneel) achtergronden van de ouders van Rutger. Hij onthult de oorsprong van de tweede naam van de acteur. Een mooi tijdsbeeld. `Dierbere oantinkens` zoals hij ze benoemd in de krant. Klik op het stukje en lees maar.....
Piter zelf was vroeger jarenlang beroepsacteur. Hij had zijn eigen gezelschap 't Lyts Frysk Toaniel. Hij was de opvolger van zijn beroemde (toneel)ouders Barend en Martsje van der Veen. Zijn ouders vertikten het om in de oorlog lid te worden van de zg Kultuurkamer, die door de duitse bezetter was ingesteld.
Zijn vader heft gedurende de oorlog derhalve zijn eigen toneelgezelschap om die reden op!
Over verzet en karakter gesproken...!!! Maar zoals ik al eerder schreef: "Echte helden, getuigen zelden"
Later werd Piter campingbaas op Nieuw Formerum, de camping van het Staatsbosbeheer op Terschelling. Daarnaast deed hij nog teveel om op te noemen. Eerst destijds bij de RONO en later als freelancer bij Omrop Fryslân, en nog weer later zelfs ambtenaar van de burgelijke stand bij de Gemeente Liwarden. In die tijd werkte ik op het provinciaal kantoor van het Staatsbosbeheer te Leeuwarden. Op de Spanjaardslaan. Later in het Landbouwcentrum aan de Tesselschadestraat in Liwarden. In het winterseizoen was Piter altijd werkzaam op het kantoor in Leeuwarden. De camping was dan winterhard gemaakt en de voorbereiding voor de reserveringen voor het volgende kampeerseizoen ging alweer van start. Tijdens onze dagelijkse middagpauzes gingen we vaak samen op pad door de stad. (Op missie... noemden we dat). Kijken op plaatsen in het centrum van de Stad waar de aannemers aan het werk waren (destijds bouw parkeergarage Zaailand). We bespraken onderweg onze dagelijkse sores, het nieuws, de politiek en als het aan ons lag werden die kernraketten toen niet geplaatst.
We waren het als echte rooien altijd roerend met elkaar eens. Wat wil je ook, we stammen uit dezelfde traditie: rood, doopsgezind, blauwe knoop, nivon en ga zo maar door!
Ik bedenk me nu, dat ik een stukje van het doopceel van Piter van der Veen aan het lichten ben........eh, met genoegen moet ik zeggen!

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel