Doorgaan naar hoofdcontent

Cultuur landschappen

De eeuwenoude agrarische cultuurgeschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap herken je aan de hand van de mens. Maarten van Rossem presenteert hierover een TV programma (6 afleveringen) voor de NCRV vanaf 5 maart elke donderdag om 19:55 uur op Nederland 2. Kijken dus, donderdag!!! Het programma is bedacht door Jaap Dirkmaat. In de jaren tachtig heb ik veelvuldig met Jaap in Gaasterlân samen gewerkt op het gebied van Faunabescherming. Met name het leefgebied van de Das en de registratie van verkeersslachtoffers werd in Gaasterlân duidelijk -in samenwerking met pionier Anne Gersjes - in beeld gebracht. Jaap was de drijvende en stuwende kracht achter de Vereniging Das&Boom uit Nijmegen. Hij had destijds zeer goede persoonlijke contacten met Drs Neelie Smit-Kroes, de toenmalige Minister van Verkeer&Waterstaat. Indirect heeft Jaap bij veel grote rijkswegenprojecten hierdoor bijzonder veel Fauna(dassen)beschermende maatregelen kunnen bewerkstelligen. Het idee toen en de uitvoering nu van de dassentunnel op 't Noed (Tunnel of Love, naar een Bruce Springsteen-song, omdat Dassemannetjes altijd achter de wijfjes aanzitten) is een rechtstreeks uitvloeisel van de ideeën, die we destijds in het Friese samen met Jaap Dirkmaat hebben bedacht.

De IJsselmeerkust is een cultuurlandschap, dat tot mijn verbeelding spreekt......

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel