Doorgaan naar hoofdcontent

Klein Tinga, de boerderij en de Molen

Onlangs kreeg ik een twee tal oude foto's uit het familiebezit van Willem Eizenga uit Leeuwarden. Deze oud Sneker is een loopmaat van mij. Het zijn foto's van de boerderij van zijn overgrootvader onder Sneek. "Mijn overgrootvader Joost Dijkstra heeft daar gewoond van 1890 tot 1924", aldus Willem Eizenga. De bovenste foto is gemaakt rond 1900. Joost Dijkstra was tevens molenaar van de polder Tinga
De (spinnekop)molen is op beide foto's te zien. De personen die op de voorgrond staan zijn van links naar rechts een knecht...?, Ids Takoma (zoon van de tweede vrouw van Joost Dijkstra), dochter Marijke Dijkstra, Joost Dijkstra en zoon Fokke Dijkstra.
De onderste foto is vanaf de andere kant genomen en in een latere periode gemaakt, in februari 1910 met het hoge water in Friesland. Te zien is dat de kop van de boerderij van toen al vernieuwd was. Op het erf (links van het voorhuis) staan Joost Dijkstra daarnaast zijn tweede vrouw Jacomina Oosterhout en links daarvan hun dochter Jitske Dijkstra. In het bootje zit in het midden zoon Fokke Dijkstra.
Via dit weblog wil hij graag in contact komen met VHS Vereninging Historisch Sneek. Deze foto's zijn voor hun beschikbaar.

Inmiddels reageert ene Jan uit Sneek, woonachtig in Duinterpen via dit weblog op deze foto's Hij houdt er naar mijn mening  een afwijkende interpretatie op na!
Jan zegt in een reactie op beide foto's: "Dit is de boerderij waar mijn vader gewoond heeft". Hij kwam als vierjarig jongetje met zijn zusje in 1914 uit Antwerpen. Antwerpen was toen oorlogsgebied en hun vader kon als weduwnaar niet meer op hun passen.
Zij kwamen bij de fam. Huitema-Deelstra terecht, die zelf geen kinderen hadden. Ik zelf ben in 1986 hierin Sneek komen te wonen, in Duinterpen vlakbij deze plek. Toen waren de restanten van deze plaats nog aanwezig"

Mogelijk kunnen de specialisten van de VHS duidelijkheid scheppen in deze kwestie. Misschien hebben betrokkenen de locatie niet helemaal scherp. In die tijd was er zowat bij alle boerderijen een molen in de buurt. De omgeving van Sneek was bijzonder waterrijk. Hoge waterstanden waren toen vrij normaal.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel