zaterdag 8 november 2008

Vinger aan de Pols


In Sneek is altyd wel wat te doën…...aldus Henk van der Veer op zijn zaterdagse weblog.
Inderdaad, vandaag stond de poort van het Sneker Antoniûs Ziekenhuis extra wijd open. Na een grondige verbouwing hield de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde openhuis voor het publiek. De publieke belangstelling was bijzonder groot. Door de vele programma's op TV heeft men de laatste tijd, kennelijk een enorme honger ontwikkelt naar medische onderwerpen.
De bezoekers werden in Antoniûs rondgeleid langs de diverse behandelkamers van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde.
Men kreeg deskundige voorlichting van de medewerkers over de ins en outs van de veelal geavanceerde digitale toestellen, die op deze afdeling, voor het ultieme resultaat voor de patiënt, worden ingezet. Het viel bij jong en oud bijzonder in de smaak. Veel belangstelling bestond er voor het paradepaardje onder de toestellen, de M.R.I (Magnetic Resonace Imaging.) Met mijn woorden, heel simpel gezegd: digitale beeldvorming door middel van een magnetisch veld. Ook de afdelingen met de CT scanner (Computer Tomografie), Angiografie, Mammografie en Echografie, mochten zich in een warme belangstelling van de bezoekers verheugen. Interessant was ook de voorlichting over het medisch onderzoek op de Gammakamer. Dit onderzoek vindt plaats met behulp van radioactiviteit.
Voor een alphaklant zoals ik, was de rondleiding net zo,n beetje te bevatten, maar bijzonder interessant om het allemaal eens aan te horen, te bekijken en van dichtbij een beetje mee te maken.Snekers in Japan


Momenteel verblijven een drietal sneker karateka's in Japan. Zijn doen mee aan een prestigieus karate toernooi All Japan Open. Eén van de drie, Belle mailde het volgende:
Vanochtend (6-11-08) zijn we (Mark Potma, Klaas Jansen en ik) aangekomen in Nagoya, Japan. Het was wel een lange rit: dinsdagavond vertrokken, bij Margarite (Peter zijn zus) geslapen (ideaal!!!), woensdagochtend 5 uur trein gemist, na het eerste sprintje met de tassen en koffers gelijk al het zweet op de rug, volgende trein genomen naar Schiphol, na 3 uur vliegen 6 uur wachten in Helsinki, vlucht naar Nagoya duurde ongeveer 10 uur, 2 romantische films gezien (heerlijk), op het vliegveld werden we opgehaald door de vrouw en de dochter van Sihan Hasagawa en de wereldkampioen Takuma, genoten van een heerlijke maaltijd bij Sihan Hasagawa thuis, en tenslotte werden we door zijn vrouw naar het hotel begeleid, weten we ook gelijk welke metro we moeten nemen, het centrum van Nagoya is vet groot, we hebben allemaal een 1-persoons kamer: LUXE!!! We worden dus super goed verzorgd!
Tenslotte hebben we vaniddag alle drie even een tukkie gedaan, we waren redelijk brak. Vanavond hebben we van 7 tot 9 getraind, lekker even zweten, vooral na die lange zit in het vliegtuig was het trainen wel heel lekker, alles spieren weer even los. Na de training hebben we bij een noedelbar nog gegeten: apart, vullend en lekker. Het is wel grappig, want je wijst een plaatje aan en de is het een verrassing wat je krijgt, bijna alles is in het Japans, behalve gelukkig bij de subway/metro.
We gaan nu nog even thee drinken. En daarna een goede nachtrust... Morgen hebben we een relaxdag. Zaterdagavond welkomsdinner.
En zondag gaan we KNALLEN!!!
Nou sù.....