woensdag 17 september 2008

Hèst-Tijloos


Religie is oorlog, is de titel van het logje van weblogger Sijbe Karspel van 15 september j.l.. Mis Sijbe: Voetbal is oorlog, althans voor de late-greate ajaxtrainer Rinus Michels.
Hartelijk dank voor je uitgebreide, persoonlijke, stevig en duidelijk (onderbouwde) verhaal! Nou binne de (web) blokjes weer even recht sètten! Sù en nu nòch even heel wat anders... As wij fan ut 't oosten fanne Stad....naar 't sèntrum toelope, lope we altyd de roete langs 't swèmbad, achter de spòtveld Liwadderweg langs. Ter hoogte van trotwaar langs het Burgemeester de Hoop park staat momenteel de hèst tijloos heel mooi in bloei. 't is 'n soat péérse maksi-krókus. Ik hèf der een foto fan maakt.
Op de site van het IVN vond ik een verhaaltje over dit knolletje, als passende afsluiting van onze discussie Ik denk dat we als sneker-theo-bloggers de strekking van het verhaal van de herfst tijloos in het Burg de Hooppark wel kunnen onderschrijven onder het genot van die zoëte trappist, die Henk van der Veer op het oog heeft.

"Op het einde van de Scheppingsweek (!?) mochten de planten kiezen in welk van de vier jaargetijden ze wilden bloeien. Bijna allemaal kozen ze voor de lente en de zomer, als de weersomstandigheden goed zijn. Sommigen, zoals het sneeuwklokje, de bosanemoon, de wilg, de els en vooral de gele kornoelje, wilden wel aan het einde van de winter bloeien omdat de bijenkoninginnen en de mensen daar zo blij van werden. Maar geen enkele plant wilde bloeien in de herfst, beducht als ze waren voor de barre weersomstandigheden met herfststormen, hagel, nachtvorst en natte sneeuw. Dat stemde de herfst droevig. Eén plant, de tijloos, kreeg medelijden met de herfst en bood aan in haar seizoen te bloeien. De herfst was daar zo blij mee, dat de tijloos niet alleen haar naam mocht verfraaien door er herfst aan toe te voegen, maar dat zij haar ook een gunst gaf. De herfst-tijloos zou voortaan bloeien in de herfst, maar vrucht dragen in de lente. En dat niet alleen, de plant zou beschermd worden tegen de vraatzucht van dier en mens doordat ze giftig zou zijn. En zo geschiedde."