maandag 15 september 2008

Antwerpen Revisited

foto: Café Het Elfde Gebod "Gij zult Genieten"
Ik dank Henk van der Veer hartelijk voor zijn openhartige reactie op mijn logje over de uitspraken van Bisschop Gerard de Korte, die ik schetste tegen de achtergrond van mijn belevenissen in een korte vakantie in Antwerpen, vorige week.
Ja, Henk.....die Bisschop Gerard de Korte, nou dat is me d'r ééntje om r.k. cabaretier Herman Finkers maar eens, uit één van zijn vroegere sketches te citeren. Hij claimt bij zijn inwijding zaterdag j.l. tot Bisschop van het Bisdom Groningen-Liwadden, zowat alle twintig eeuwen christelijke traditie! Dat laat jij, je als rechtgeaarde protestant, natuurlijk niet zomaar over je kant gaan, dat begrijp ik heel goed !
Ik heb in mijn logje van gisteren - gelet op de actualiteit en mijn recente ervaringen met die Stad - heel bewust gekozen om de gepeperde uitspraken van Bisschop Gerard de Korte tegen een zachter, lichter en positiever decor van de stad Antwerpen als metafoor te schetsen. Een sterk persoonlijk subjectief getint decor, met de nodige knipogen en verwijzingen, in een notendop geschetst vanuit o.a. historie, kunst en religie.

[...]nog even over Antwerpen(aren)

Antwerpen is een wereldstad, met de problematiek van een Metropool. Lichte en duistere krachten spelen, zoals overal op de wereld hun rol. Inderdaad, één van de duistere kanten van Antwerpen, die ik ook heb ervaren, zijn de perikelen rond de Antwerpenaren van Noord Afrikaanse afkomst en de van origine Orthodox-Joodse Antwerpenaren.
Henk vraagt zich in zijn woorden af, waarom dy ferhalen over Antwerpen (de haat dy’t dêr út Marokkaanse hoek is teugen de Joadse gemeenskap. Ut maakte un groate indruk op mij toen ik de ferhalen fan un rabby over ut anty-semitisme fan de laaste jaren hoarde) hem feul mear bijbleven binne as de pracht en praal fan de RK Gòdshúzen.
Henk, ik denk, dat je die vraag het beste voor jezelf kunt beantwoorden. Waar sta je op dat moment open voor? Wat houdt je vast en wat laat je los?
Misschien heeft het ook te maken met een klein-vleugje-invloed van al die twintig-eeuwen Christelijke traditie, die Monseigneur Gerard de Korte kennelijk voor zich opeist? Wie zal het zeggen?

[...]een andere spirituele bezigheid in Antwerpen was het plakken van een lekke fietsband aan de Wapper in het centrum van Antwerpen t.o. het Rubenshuis.