zondag 29 juni 2008

Back in Town

Harmen...'n Waterpoorter op Westerkeyn: The Place to Be

Vrijdagavond zijn we weer terug gekeerd op de thuis-basis in Sneek. Na twee weken te zijn los geknipt van de vaste wal, maakte het eilandgevoel waar Monique van de Ven zegt het patent op te hebben, zich van mij meester. Een weekje ondergedompeld in de krochten van het Oerolfestival met als thema "Het eiland van de vorige dag" Je merkt, dat er veel Snekers op het eiland zijn. Westerkeyn is dan The Place To Be!
Mijlpaal is dagelijks een bakje koffie om klokslag 11:00 uur tijdens de talkshow van de NRC met een doorkijkje naar voorstellingen, artiesten en makers op het festivalterrein op Westerkeyn. Dagelijks was er een muzikale omlijsting o.a. als hoogtepunt een unplugged optreden van The Nits. Deze z.g. koffie gesprekken werden gepresenteerd door bekende nrc-redacteuren Kester Freriks en Joyce Roodnat. Op basis hiervan maakten wij de keuze welke voorstelling we willen meemaken. Het is vrij moeilijk vanwege de vele voorstellingen een juiste persoonlijke keuze te maken. Tryater met Gleone Gloede slaan we over. Zij spelen binnenkort in de Sneker Simmer aan het Snekermeer. Daar gaan we dan zeker naartoe ! We beginnen de Oerolweek met straattheater in West en Midsland en kopen een bonnenboekje voor z.g. bonnefooi-voorstellingen. Zijn we in ieder geval onder de pannen. Nee niet bij die van Sjoerd.....Daarna kopen we kaartjes voor: Suver-Nuver "Zum Wohl", vanwege de Hylper roots van actrice Dette Glashouwer. Beumer & Drost "Dick Bos",vanwege het strip boekje dat in de zesde klas van mijn lagere school diende om de ju jutsi grepen van stripfiguur Dick Bos te bekijken, na te doen en in voorkomende gevallen natuurlijk toe te passen. Het toenmalige ministerie van OK en W vond het beeldverhaal verdorven en geest- en fantasiedodend.Zij lieten op scholen waarschuwen voor de negatieve invloed die de strips op leerlingen zouden hebben. Time Project vanwege een soort new wave in folk music en tenslotte het ensemble Walpurgis/de Roovers/Het Spectra met Les Noces-svadebka- de Bruiloft, omdat den heer Anton Tsjechov en den Heer Igor Strawinsky aan één bruiloft tafel zitten. Wij (ik: nonkel Sjef) mogen het bruidspaar een bescheiden geschenk aanbieden, feliciteren en aan het einde aanschuiven om mee te eten en te drinken. Een toneelstuk dat later overloopt in een opera! Stuk voor stuk hele mooie voorstellingen waar ik met de meeste soorten van gemak in weggleed naar die andere fantasiewereld. Prachtig, vooral die Opera. Dit was officieel m´n eerste opera, bedenk ik mij!!

Nadat het meer dan vijftigduizend koppige Oerolpubliek maandag weer is vertrokken kunnen we nog een weekje genieten van de rust, de natuur en het landschap op het eiland Terschelling.
Ik constateer, dat R verliefd is op Terschelling!
Inmiddels heb ik alle kranten en post thuis alweer doorgenomen. Ik ben al weer helemaal op de hoogte met de stand van zaken in de Wereld. Voor mij blijft een belangrijk gegeven, dat Mugabe destijds de blanken uit Rhodesie heeft geschopt, reken maar, dat die blanken destijds niet vrijwillige zijn vertrokken. Ook het doen en laten van mijn Sneker blog maten digitaal doorgenomen. (na thuiskomst mijn eerste daad!)
Ik ben weer volstrekt en volledig op de hoogte met alle nieuwtjes en wapenfeiten rond de Dorpspomp Sneek. Dat geeft echt een warm en prettig gevoel!
Vrijdagmiddag troffen we Harm en Ika in West vlak voor vertrek nog even. Hun boot voer om 12:30 uur. Ook weer terug naar Sneek.
Voor een Waterpoorter: "Back to Reality"!