zondag 25 mei 2008

Paupers


Mijn neef en loop-maat E.B. werkt als historicus bij het Drents archief. Hij heeft recent een bijdrage geleverd aan het het boek "Het Pauperparadijs" van journaliste, schrijfster Suzanna Jansen. Suzanna Jansen volgt vijf generaties van haar familie langs alle goedbedoelde beschavingspogingen. Van de bedelaarskolonie Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de arbeiderswijken van de twintigste eeuw.
In het kader hiervan knipte en plakte ik onderstaand stukje van de één-dimensionale-website Geenstijl.nl
Alexander Pechtold is een pauper. U ook?
Handig soort debielenfilter 2.0 op de webpagina van het Drents Archief in Assen. Via een genealogische zoekfunctie kunt u uw eventuele roots in de voormalige veen-kolonie opsporen. Even stukje geschiedenis: Begin 19de eeuw werden alle dakloze Nederlanders met een schroefje los (zgn. paupers) in armenkolonies gestopt om te worden heropgevoed. Feitelijk betekende dat overdag turf steken totdat je scheel ziet en 's-nachts het hooi uit het mijt neuken. Daardoor stammen er inmiddels circa 1.000.000 Nederlanders af van landlopers, bedelvolk en ander niet deugend tuig. En dat zijn niet de minsten. Vooraanstaande ex-politici als Ruud Lubbers en Jeltje van Nieuwenhoven komen voort uit het kwakje van nooddruftige turfstekers. Maar ook het erudiete Kamerlid Alexander Pechtold en volkshistoricus Geert Mak blijken diep van binnen morsige vuilnisbakduikers. Ook weten of uw heimat in het voormalige pauperparadijs ligt? HIERRR even naampje inkloppen en maar hopen op geen match.

Oranje wint van Oekraine

Prijsvraag: Hoe luidt de Nederlandse naam van het vlinder-echtpaar dat het in dit filmpje overdag met elkaar doet?
....Wie licht een tipje van de sluier? Graag uw reaktie onderaan !
p.s. op een mogelijke vraag voor/van de ecologen onder ons: Waar doet ze het? ....In de Eco Kathedraal van Louis le Roy te Mildam.
video