Doorgaan naar hoofdcontent

Berichten

Berichten uit mei 19, 2008 weergeven

Donkere dag in de Lente

Vandaag een donkere en droevige dag. Mijn maat Thomas Bergstra en zijn schoonzoon zijn vanmorgen omgekomen bij een bizar en dramatische bedrijfsongeluk op hun boerderij aan de Tsjûkemàrwei te Sint Nicolaasga. Het ongeluk heeft vandaag in alle media gestaan. Samen heb ik - met Thomas jarenlang - vele problemen en zaken op het gebied van de landbouw, de natuur, wegen en waterlopen, gemalen, grond-en pacht zaken, toedeling, kavelaanvaarding enzovoort in de ruilverkaveling Doniawerstal behandeld, besproken en opgelost Ons werkgebied lag in de omgeving van Sint Nicolaasga. Thomas was geruime tijd een bijzonder gewaardeerd lid van de Landinrichtingscommissie. Hij was in-hart-en-nieren een boer. Een positieve, praktische en ter zake kundige man, waar ik ontzettend veel van heb geleerd. Het was altijd een voorrecht om met hem te mogen werken. Ik besprak veel met hem. Hij was echt my-type-of-Guy! Ik heb Thomas leren kennenalseen gelovig mens.
God heeft zijn Ziel, dat weet ik zeker!

Een meditatie met een Eco-Kathedraal

Ik blijf onder de indruk van de zg ecokathedraal in het bos te Mildam. Zondagmiddag was ik samen met R weer op die plek.
Een eco-kathedraal is een gestapeld (niet gemetseld!) bouwwerk van restmateriaal van stratenmakers, zoals stoeptegels, klinkers, betonnen paaltjes en stoepranden. Dit materiaal is vanaf de tachtiger jaren door Le Roy uit Heerenveen tot een complex bouwwerk geordend, waarin ook de natuur een even groot aandeel heeft. Er bestaat geen uitgewerkte bouwtekening van het werk, maar de vorm van het geheel hangt af van het geleverde bouwmateriaal. Dat wordt nog regelmatig gestort, en weer gestapeld. Tijd speelt geen enkele rol.