zaterdag 5 april 2008

Reewildtelling Gaasterland

Dit weekeinde vindt in Gaasterland e.o. de jaarlijkse traditionele Reewildtelling plaats. Op vrijdagavond, zaterdagmorgen en zaterdagavond wordt er door een vaste groep vrijwilligers in verschillende telgebieden geteld. Deze telling wordt georganiseerd door de plaatselijke wildbeheereenheid onder leiding van reewildspecialist Anne Gersjes uit Ruigahuizen. De tellers komen uit alle lagen van het heterogene natuurbeschermingswereldje. Zelfs een locale reewildtelling met de status: betrouwbaar, degelijk en solide kan alleen maar plaats vinden op basis van een Poldermodel!
In de Gaasterlandse Bosken en Greiden leven naar schatting zo´n 250 a 300 reeën. Het reeënbestand blijkt al jaren redelijk stabiel. De tellingen wijzen ook in die richting. Het resultaat van de telling is niet een exact aantal reeën. Tijdens de telling zie je nooit alle reeën tegelijk buiten. Er blijven altijd dieren in de dekking. Mogelijke dubbeltellingen worden er later, in de analyse van de gegevens, uit gehaald. Daar zijn technieken voor.

............................................................................................................................................................................
De Sneker Webloggers Niels de Bruijn en Anske Smit zijn vrijdagavond ter plaatse. Naast de reewildtelling was er nog tijd beschikbaar om nog even verder te grasduinen in de Gaasterlandse dreven!

Een fotoverslag:
Tegen het vallen van de duisternis schouwen Reewildkenner Anne Gersjes Ruigahuizen en Stadsvogelspecialist Niels de Bruijn (Sneek) nog een laatse blik over het Gaasterlandse Bosk en Greide. Op zoek naar reewild, dat uit de dekking komt om te laveien.

Vogelkastje nummer 45. Opmerkelijk zijn de twee spijkers (draadnagels) boven het invlieggat/opening.
Quizvraag, Wat is het doel van de twee spijkers?Gaasterland is naast het Reewild, eveneens een uitstekend leefgebied voor Dassen. Onderstaand een hele mooie, duidelijk, dagelijkse dassen-wissel.....

Op deze donker cirkelvormige plek op de dassenburcht spelen, schuren en jeuken Dassen om de boomstam. Het donkere laagje onder aan stam van de boom is het vetafscheiding van de pels van de Dassen.Ingang (onbelopen)van een Dassenburcht.(Fries: dassenbouw)
Op deze plek stond de Moskee van kamp Wyldemerk, woonplaats van islamitische molukkers in de periode 1954-1969.
De Bruijne Kiek, Niels de Bruijn is alert op het geluid van een IJsvogeltje dat zich schuil houdt in de oever van de Luts!

Oude tijden herleven....anno 2008 komen er in Gaasterland weer nieuwe Landgoederen bij.

SYB Instore Sneek 05-04-08 Part 1