vrijdag 21 maart 2008

Primavera

21 maart 2008. Het is vandaag Goede Vrijdag. Als je naar buiten kijkt zou je het niet zeggen, maar de Lente begint! Primavera!
Vorige week vrijdag 14 maart schreef ik o.a. het volgende in mijn logje over het paas gevoel aan de hand van een CD over de Matthäus Passion door het Concertgebouworkest.
"Volgende week, op Goede Vrijdag laat ik zien van wat er voor beelden zijn overgebleven van mijn passie-gevoel. Ik kom ik op dit weblog met een You Tube muziek-clipje, dat ik op-een-of-andere-manier vanuit meerdere perspectieven nu associeer met de Passietijd,
vroeger "mee gekregen" vanuit mijn (joods-christelijke) Doopsgezinde (vader) en Gereformeerde (moeder) traditie uit mijn jeugd."

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen....met hulp en ook morele steun van Rick Rubin de grote man achter de californische rockband The Red Hot Chili Peppers, heeft de fragiele Johnny Cash in de winter van zijn leven, ook dit nummer Hurt ontroerend en onnavolgbaar op cd gezet. Ik durf te zeggen, dat de samenwerking tussen producer Rick Rubin en de oude Cash, er eentje is van the sixth sense. Misschien wel gemaakt met de hulp van engelen, heel bijzonder en zo weergaloos mooi !! Cash ontroert mij diep. De oude Cash laat zijn kwetsbare en broze kant zien; hij is daardoor sterk, inspirerend, en onverzettelijk tegelijk. Vooral vandaag op Goede Vrijdag! De dag waar op mijn vader nooit werkte! Op Goede Vrijdag denk altijd speciaal aan (H)em en aan de onverzettelijkheid van de Doopsgezinde traditie waartoe hij in Hylpen behoorde.video
Cash zingt:
Hurt.
I hurt myself today
to see if I still feel
I focus on the pain
the only thing that's real
the needle tears a hole
the old familiar sting
try to kill it all away
but I remember everything
what have I become?
my sweetest friend
everyone I know
goes away in the end
and you could have it all
my empire of dirt

I will let you down
I will make you hurt

I wear this crown of thorns
upon my liar's chair
full of broken thoughts
I cannot repair
beneath the stains of time
the feelings disappear
you are someone else
I am still right here

what have I become?
my sweetest friend
everyone I know
goes away in the end
and you could have it all
my empire of dirt

I will let you down
I will make you hurt

if I could start again
a million miles away
I would keep myself
I would find a way