woensdag 30 januari 2008

Paradiso of Melkweg?

Even een paar dagen uit blogland geweest. Maandagavond een intensieve box training doorstaan en gisteravond geschaatst op Thialf in Heerenveen. Het is bijna twee jaar geleden, dat ik voor het laatst op mijn gladde Viking ijzers op natuurijs stond. Eénmaal de schaats ondergebonden op de kunstijsbaan, was doelstelling één: doodgewoon blijven stilstaan -in balans- op het spijkerharde en snotgladde kunstijs en niet, op een on(door)verdacht moment te worden aangereden door een dolle schaatser of op mijn bek te vallen! Geen pols of enkel breken! [...]Dat lukte! Na wat onwennige en licht spastische lichaamsbewegingen van een 55 plusser om ûtens -tussen al die stayerende semi-cracks- en een stijf half uurtje pijn in mijn poten (scheenbeen en krop), kreeg ik mijn altijd latent aanwezige "Friese-kikker-slootje-slag" weer helemaal te pakken. Twee uurtjes nôflik en heerlijk geschaatst!
Hamvraag: Waar dient zulks toe"??
Nau dames en heren, de saek is disse: "Ik gaen folgende week over, bij-leven-en-welzijn en ijs-en-weder-dienende, naar de Weissensee in Oastenryk, speciaal om 'n weekje te skaatsen, te langlaufen en wat rond te dollen met noch wat lui fan DLG en 't Provinsjehûs! Skië kennik en willik ok niet"!
Dus vandaar, dat het voorgaande mij noopte, op voorhand enige schaatsmeters in mijn benen te hebben!

Dichter Henk van der Veer staat samen met meer dan tachtig vooraanstaande Nederlandstalige dichters in een gedichtenbundel Wees niet wreed - Gedichten voor Elvis Presley. Elvis fenomenaal zanger, cultuurfenomeen en dertig jaar na zijn dood op weg naar de onverbiddelijke status van heilige en troetelpopster. Dit jaar zou hij 73 jaar zijn geworden. Maandagavond werd deze bundel feestelijk gepresenteerd in Paradiso. Henk was natuurlijk live bij die gebeurtenis aanwezig. Ik heb met belangstelling het logje over deze, voor Henk succesvolle culturele happening in Paradiso gelezen. Henk, proficiat met je creatie en je (verdiende) stekje in de bundel!
Tja Paradiso! Zeg maar..... Het Bolwerk van Amsterdam, waar ik als muziekliefhebber al menigmaal ben geweest. O.a. heb ik zeer goede herinneringen het optreden van de Ierse folksinger-songwriter Christy Moore! Het heeft geruime tijd geduurd voordat ik een stap over de drempel van Paradiso heb durven zetten. Ik was bang, dat mijn zorgvuldig opgebouwde ydille over deze bijzondere en onbereikbare poptempel, indien ik het pand aan de Weteringschans zou betreden, als een zeepbel in mijn hoofd uit elkaar zou spatten. Achteraf knap misplaatst, natuurlijk......ik hew daardeur helaas feul optredens fan bandjes mist. 't het kennlik su wese mutten. Ik bin de skade aan't inhalen!