zaterdag 12 januari 2008

Web 2.0 in Sneek


Afgelopen week stond een beetje in het teken van een polemiek (Van Dale:openlijk gevoerde pennenstrijd) tussen de beheerders/verantwoordelijke bestuurders van de website CDA Sneek en de Sneker blog scene, deeluitmakende van de wereldwijde blogosphere, waarin ik sinds 2004 regelmatig actief in ben. De discussie over de inhoud van de goede voornemens op de website van het sneker CDA in 2008 werd door partijen gevoerd in ongemeen scherpe bewoordingen en tendentieuze metaforen om wederzijdse argumenten kracht bij te zetten. Cabaret.. zou je kunnen zeggen, maar die scherpe toon viel echt op. Dit verschijnsel heeft volgens mij de maken met de komst en de aanwezigheid van het internet 2.0. De tijd is voorbij, dat journalisten belangrijke opinie vormers zijn. Zij bepaalden tot voor kort wat nieuws is en wat niet. Deze professionals bedienden zich van de zogenaamde waarheid, objectiviteit en belangeloosheid. Tegenwoordig is het publiek en zijn de burgers zelf actief en productief en maken gebruik van de Big Media. Zij brengen hun gevoel en passie in! De burgers hebben een middel in handen gekregen om zich met (locale)politiek en nieuwsvoorziening te bemoeien. Iedereen kan zijn recensie posten, zijn weblog publiceren of zijn filmpje uploaden. Een ontwikkeling van een soort van burgerjournalistiek, waar de politiek (nog) niet gewend aan is. Een onomkeerbare ontwikkeling waar ik als regelmatige blogger natuurlijk heel blij mee ben.
Ik heb namelijk afgelopen week gemerkt, dat in Sneek - de locale CDA vertegenwoordigers en politici voorop, best wel oog hebben voor de omgang met burgers via het nieuwe Internet 2.0. Misschien niet direct met een vooropgezet doel in 2008, omdat zij er door de plaatselijke blogscene met de haren zijn bij gesleept, maar zijn staan echt wel open voor deze nieuwe ontwikkeling.
Van Foppe de Haan heb ik donderdag j.l. geleerd, dat scherpe bewoordingen soms noodzakelijk en onvermijdelijk zijn om beter te worden in het hetgeen, waarmee je bezig bent!!
Ik hoop, dat het CDA dat dit jaar in de Sneker Politieke Arena kan laten zien!