Doorgaan naar hoofdcontent

Identiteit

Een deel van de Heilge tekst vandaag gesproken in het IKON programma Het vermoeden door Judith Frishman

Yn Hylper Wòdden:

Ûut Jóna 1, 4 - 9
Mar de Éwigge lòat it op sé feskóerend wòaije. De sé rèkke sò wyld dòt it skip brèkke soe. De séliëd wòaden benáuwt en elkenéén skreéwt òm syn eigen Gòt. Om 't gefòar te kéren smééten se de lèdding óer bòard. Jona lòay oenderyn it roem van it skip en wië yn dèape sléép fònt. De skipper stèpte op him òa en sé tjin him: "Het leist dèr nò te sléépen. Gòan stoàn en róóp dyn Got oen, Miskyn, dòt hy oer us yn sit en òm ús tynkt sòdàt we nâât fegòan. Twiskentyds pròaten de sélied meiënem. Lééte wy derom lòtje om wá we de skèlt joane, dòt us disse ellènde oerkomt.
Jèa lötten oendernèm.
It löt fóal op Jona. "Jona fetòl ús, hò kòmt it dòt disse ràmp ús trèft."Het dweist doe hir oen board? Wer kòmst doe wei? Út hètfer lâânt komst doe?" Jona sé: "Iek bin een Hebrééër en iek hââld it mei de Éwigge, de Gòt fan de Himmel, de Gòt dy it de sé en it lâânt mèkke hèt".

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.