Doorgaan naar hoofdcontent

Mode van Ann Demeulemeester


Deze Madonna in de Sint Andrieskerk te Antwerpen is op initiatief van de priester van de Parochie aangekleed door één van de toonaangevende modeontwerpers van België, Ann Demeulemeester. Luthers gezinde paters Augustijnen bouwden deze kloosterkerk. In 1529 werd het een Parochiekerk. Deze kerk heb ik o.a. tijdens mijn verblijf in Antwerpen bezocht en bewondert. Prachtig! Ook het kleed van Ann Demeulemeester. Op de voorpagina van de Leeuwarder Courant van vandaag staat, dat de nieuwe bisschop van het Bisdom Groningen Liwadden, Gerard de Korte, niet gelooft, dat de protestantse kerken het predicaat Kerk verdienen. Hij ziet de RK kerk als de enig ware kerk. Ik geloof, dat ik daar maar in meega........Om deze uitspraak te begrijpen moet je eens een paar dagen in de Kathedraal en andere monumentale Kerken in Antwerpen rondscharrelen! Vorige week zijn R en ik (toeval?) hiervoor op pad gegaan in het centrum van Antwerpen. Wij hebben ons ervoor opengesteld en wij hebben ervaren, dat deze Kerken daar stuk-voor-stuk schatkamers zijn van kunst en historisch erfgoed. Op de eerste plaats zijn het toch echt liturgische ruimten en ontmoetingsplaatsen voor de geloofsgemeenschap! Natuurlijk.....geluk zit in je zelf, daar werk ik al acht-en-vijftig jaar met vallen-en-opstaan, aan! Op het spirituele vlak ben ik daar in het centrum van Antwerpen zeker "aangeraakt". De kerken zijn open en uitnodigend, zowel letterlijk als figuurlijk! Zij geven antwoorden op vele vragen des levens, waar mensen mee rondlopen. Daarnaast zijn het oogstrelende monumenten met weergaloze kunstwerken. Je moet bedenken: "Zonder Rubens geen Rothko!" Kortom mijn ervaring vorige week bij onze R.K. Vlaamse Zuiderburen is er één van een prettige, aangename sfeer van openheid en éénheid, in waar het werkelijk om gaat: Het Evangelie. Dat zijn wij - jammer genoeg- in ons calvinistische noorden gaandeweg de rit toch wel een beetje kwijtgeraakt!
Je moet toch toegeven, dat Luther dèstijds met zijn 95 stellingen nooit een scheuring/scheiding van de Kerk in zijn hoofd had. Blogmaten: "Ik nodig jullie uit, om deze zondag, eens met een open geest en los van je eigen kader en achtergrond over bovenstaande na te denken. Ik zou een reactie, echt zeer op prijs stellen !!!"

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond