Doorgaan naar hoofdcontent

Hèst-Tijloos


Religie is oorlog, is de titel van het logje van weblogger Sijbe Karspel van 15 september j.l.. Mis Sijbe: Voetbal is oorlog, althans voor de late-greate ajaxtrainer Rinus Michels.
Hartelijk dank voor je uitgebreide, persoonlijke, stevig en duidelijk (onderbouwde) verhaal! Nou binne de (web) blokjes weer even recht sètten! Sù en nu nòch even heel wat anders... As wij fan ut 't oosten fanne Stad....naar 't sèntrum toelope, lope we altyd de roete langs 't swèmbad, achter de spòtveld Liwadderweg langs. Ter hoogte van trotwaar langs het Burgemeester de Hoop park staat momenteel de hèst tijloos heel mooi in bloei. 't is 'n soat péérse maksi-krókus. Ik hèf der een foto fan maakt.
Op de site van het IVN vond ik een verhaaltje over dit knolletje, als passende afsluiting van onze discussie Ik denk dat we als sneker-theo-bloggers de strekking van het verhaal van de herfst tijloos in het Burg de Hooppark wel kunnen onderschrijven onder het genot van die zoëte trappist, die Henk van der Veer op het oog heeft.

"Op het einde van de Scheppingsweek (!?) mochten de planten kiezen in welk van de vier jaargetijden ze wilden bloeien. Bijna allemaal kozen ze voor de lente en de zomer, als de weersomstandigheden goed zijn. Sommigen, zoals het sneeuwklokje, de bosanemoon, de wilg, de els en vooral de gele kornoelje, wilden wel aan het einde van de winter bloeien omdat de bijenkoninginnen en de mensen daar zo blij van werden. Maar geen enkele plant wilde bloeien in de herfst, beducht als ze waren voor de barre weersomstandigheden met herfststormen, hagel, nachtvorst en natte sneeuw. Dat stemde de herfst droevig. Eén plant, de tijloos, kreeg medelijden met de herfst en bood aan in haar seizoen te bloeien. De herfst was daar zo blij mee, dat de tijloos niet alleen haar naam mocht verfraaien door er herfst aan toe te voegen, maar dat zij haar ook een gunst gaf. De herfst-tijloos zou voortaan bloeien in de herfst, maar vrucht dragen in de lente. En dat niet alleen, de plant zou beschermd worden tegen de vraatzucht van dier en mens doordat ze giftig zou zijn. En zo geschiedde."

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel