Doorgaan naar hoofdcontent

Antwerpen Revisited

foto: Café Het Elfde Gebod "Gij zult Genieten"
Ik dank Henk van der Veer hartelijk voor zijn openhartige reactie op mijn logje over de uitspraken van Bisschop Gerard de Korte, die ik schetste tegen de achtergrond van mijn belevenissen in een korte vakantie in Antwerpen, vorige week.
Ja, Henk.....die Bisschop Gerard de Korte, nou dat is me d'r ééntje om r.k. cabaretier Herman Finkers maar eens, uit één van zijn vroegere sketches te citeren. Hij claimt bij zijn inwijding zaterdag j.l. tot Bisschop van het Bisdom Groningen-Liwadden, zowat alle twintig eeuwen christelijke traditie! Dat laat jij, je als rechtgeaarde protestant, natuurlijk niet zomaar over je kant gaan, dat begrijp ik heel goed !
Ik heb in mijn logje van gisteren - gelet op de actualiteit en mijn recente ervaringen met die Stad - heel bewust gekozen om de gepeperde uitspraken van Bisschop Gerard de Korte tegen een zachter, lichter en positiever decor van de stad Antwerpen als metafoor te schetsen. Een sterk persoonlijk subjectief getint decor, met de nodige knipogen en verwijzingen, in een notendop geschetst vanuit o.a. historie, kunst en religie.

[...]nog even over Antwerpen(aren)

Antwerpen is een wereldstad, met de problematiek van een Metropool. Lichte en duistere krachten spelen, zoals overal op de wereld hun rol. Inderdaad, één van de duistere kanten van Antwerpen, die ik ook heb ervaren, zijn de perikelen rond de Antwerpenaren van Noord Afrikaanse afkomst en de van origine Orthodox-Joodse Antwerpenaren.
Henk vraagt zich in zijn woorden af, waarom dy ferhalen over Antwerpen (de haat dy’t dêr út Marokkaanse hoek is teugen de Joadse gemeenskap. Ut maakte un groate indruk op mij toen ik de ferhalen fan un rabby over ut anty-semitisme fan de laaste jaren hoarde) hem feul mear bijbleven binne as de pracht en praal fan de RK Gòdshúzen.
Henk, ik denk, dat je die vraag het beste voor jezelf kunt beantwoorden. Waar sta je op dat moment open voor? Wat houdt je vast en wat laat je los?
Misschien heeft het ook te maken met een klein-vleugje-invloed van al die twintig-eeuwen Christelijke traditie, die Monseigneur Gerard de Korte kennelijk voor zich opeist? Wie zal het zeggen?

[...]een andere spirituele bezigheid in Antwerpen was het plakken van een lekke fietsband aan de Wapper in het centrum van Antwerpen t.o. het Rubenshuis.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel