Doorgaan naar hoofdcontent

IFKS

Het leek er gistermiddag vroeg 13:00 uur niet zo op: Windstil, op de voormalige Zuiderzee ter hoogte van Hindeloopen.
De IFKS-Skûtsje-Race in Hylpen staat op 't punt om te worden afgelast, zo wordt mij verteld.....(als ik met de auto, de trein, de bus, de fiets of per pédès apostelorum in Hylpen arriveer, ben ik du moment met het laatste locale nieuws op de hoogte!) Ik zit al hoog-en-droog op het terras bij Hotèl, Café, Restaurant De Hinde aan een biertje! Plotseling hoor ik een karakteristiek-sonoor-stemgeluid met nagalm en ruimtelijk klank uit de speakers van Omròp Fryslân. KJ!!! De Omròp-jongens-en-meisjes hebben hier tegenover het terras met de Nostalgie domicilie gekozen in één van de mooiste Zuiderzee havens ter wereld. Er is maar één conclusie mogelijk: De A-Klasse is toch van start gegaan! [..]Straks maar even een nieuwsgierige blik werpen bij De Hòn.
De meeste Hylpers liggen niet wakker van het Skûtsjesilen. Al die belangstelling vinden ze maar niks! Dat je met die lompe vierkante drijf bakken ook nog wedstrijd zeilt, kun je toch met de beste wil van de wereld echt geen topsport noemen!
De fans, toeschouwers en toeristen zijn het hier absoluut mee oneens en zijn laaiend enthousiast over dit folkloristische barren in de baai van Hylpen.
Een bond en deels ontbloot gezelschap zit, ligt, hangt of staat op de dijk te kijken naar de particuliere Skûtsjes, zeilend en drijvend tegen de onzichtbare grijze heiige west-friese-horizon.
Voor de meeste Hylpers was de na-zit - op é haiven - met de klanken van de Koudumer Hôfkesjongers en het geluid van de zoet zoetgevooisde stem van de Sneker karaoke-charme-zanger, Tom Wentink natuurlijk veel gezelliger!

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.