Doorgaan naar hoofdcontent

Paupers


Mijn neef en loop-maat E.B. werkt als historicus bij het Drents archief. Hij heeft recent een bijdrage geleverd aan het het boek "Het Pauperparadijs" van journaliste, schrijfster Suzanna Jansen. Suzanna Jansen volgt vijf generaties van haar familie langs alle goedbedoelde beschavingspogingen. Van de bedelaarskolonie Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de arbeiderswijken van de twintigste eeuw.
In het kader hiervan knipte en plakte ik onderstaand stukje van de één-dimensionale-website Geenstijl.nl
Alexander Pechtold is een pauper. U ook?
Handig soort debielenfilter 2.0 op de webpagina van het Drents Archief in Assen. Via een genealogische zoekfunctie kunt u uw eventuele roots in de voormalige veen-kolonie opsporen. Even stukje geschiedenis: Begin 19de eeuw werden alle dakloze Nederlanders met een schroefje los (zgn. paupers) in armenkolonies gestopt om te worden heropgevoed. Feitelijk betekende dat overdag turf steken totdat je scheel ziet en 's-nachts het hooi uit het mijt neuken. Daardoor stammen er inmiddels circa 1.000.000 Nederlanders af van landlopers, bedelvolk en ander niet deugend tuig. En dat zijn niet de minsten. Vooraanstaande ex-politici als Ruud Lubbers en Jeltje van Nieuwenhoven komen voort uit het kwakje van nooddruftige turfstekers. Maar ook het erudiete Kamerlid Alexander Pechtold en volkshistoricus Geert Mak blijken diep van binnen morsige vuilnisbakduikers. Ook weten of uw heimat in het voormalige pauperparadijs ligt? HIERRR even naampje inkloppen en maar hopen op geen match.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel

Voetbalfeestje op Herfstavond