Doorgaan naar hoofdcontent

Reewildtelling Gaasterland

Dit weekeinde vindt in Gaasterland e.o. de jaarlijkse traditionele Reewildtelling plaats. Op vrijdagavond, zaterdagmorgen en zaterdagavond wordt er door een vaste groep vrijwilligers in verschillende telgebieden geteld. Deze telling wordt georganiseerd door de plaatselijke wildbeheereenheid onder leiding van reewildspecialist Anne Gersjes uit Ruigahuizen. De tellers komen uit alle lagen van het heterogene natuurbeschermingswereldje. Zelfs een locale reewildtelling met de status: betrouwbaar, degelijk en solide kan alleen maar plaats vinden op basis van een Poldermodel!
In de Gaasterlandse Bosken en Greiden leven naar schatting zo´n 250 a 300 reeën. Het reeënbestand blijkt al jaren redelijk stabiel. De tellingen wijzen ook in die richting. Het resultaat van de telling is niet een exact aantal reeën. Tijdens de telling zie je nooit alle reeën tegelijk buiten. Er blijven altijd dieren in de dekking. Mogelijke dubbeltellingen worden er later, in de analyse van de gegevens, uit gehaald. Daar zijn technieken voor.

............................................................................................................................................................................
De Sneker Webloggers Niels de Bruijn en Anske Smit zijn vrijdagavond ter plaatse. Naast de reewildtelling was er nog tijd beschikbaar om nog even verder te grasduinen in de Gaasterlandse dreven!

Een fotoverslag:
Tegen het vallen van de duisternis schouwen Reewildkenner Anne Gersjes Ruigahuizen en Stadsvogelspecialist Niels de Bruijn (Sneek) nog een laatse blik over het Gaasterlandse Bosk en Greide. Op zoek naar reewild, dat uit de dekking komt om te laveien.

Vogelkastje nummer 45. Opmerkelijk zijn de twee spijkers (draadnagels) boven het invlieggat/opening.
Quizvraag, Wat is het doel van de twee spijkers?Gaasterland is naast het Reewild, eveneens een uitstekend leefgebied voor Dassen. Onderstaand een hele mooie, duidelijk, dagelijkse dassen-wissel.....

Op deze donker cirkelvormige plek op de dassenburcht spelen, schuren en jeuken Dassen om de boomstam. Het donkere laagje onder aan stam van de boom is het vetafscheiding van de pels van de Dassen.Ingang (onbelopen)van een Dassenburcht.(Fries: dassenbouw)
Op deze plek stond de Moskee van kamp Wyldemerk, woonplaats van islamitische molukkers in de periode 1954-1969.
De Bruijne Kiek, Niels de Bruijn is alert op het geluid van een IJsvogeltje dat zich schuil houdt in de oever van de Luts!

Oude tijden herleven....anno 2008 komen er in Gaasterland weer nieuwe Landgoederen bij.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen worden herbouwd is ook een black box, In de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel