Doorgaan naar hoofdcontent

De Friesche Veefokkerij

Vandaag heb ik de hand weten te leggen op nagenoeg (alle) in twee kaften gebundelde exemplaren van het weekblad "De Friesche Veefokkerij" (bruikleen)Periode 1945-1950
Op zich niets schokkends. Bijzonder en opwindend is wel, dat de oprichter, eindredacteur tevens veekenner en enige medewerker van het blad, de Pake is van R.
Hij richt vlak na de oorlog, op eigen titel en risico een weekblad op over de Friesche Veefokkerij. Zoiets bestond toen nog niet. Tegenwoordig zullen die bladen jongens-en meisjes zeggen:
"We hebben onderzoek gedaan, en er is een markt voor".
Maar Pake Bendiks Walter Bosma (Dictus Bosma) had alleen een neus voor het Fries Stamboekvee en hij kon nog een beetje schrijven ook! Hij wilde na de oorlog zijn opgedane kennis over vee delen met alle Veefokkers in het Friese Gewest. Niet eens zozeer om een bestaan op te bouwen, hoewel.... het blad had zowat direct na verschijning bestaansrecht.
In de beginperiode schrijft hijzelf dit blad vol! Getuige de eerste bladzijde stelt hij (men) zich ten doel van iedere fokveekeuring in ons gewest een kritische verslag te doen. Tal van veefokkers activiteiten vonden destijds (45-50) in en rond Sneek plaats. Later werd het blad ook in Sneek gedrukt, bij drukkerij J.G. de Vries, thans Koninklijk
Zo nu en dan zal ik op mijn blog berichten over de Friesche Veefokkers in deze periode:1945-1950. Hun vee, hun doen en laten en hun (mogelijke)eigenaardigheden in die periode, vlak na de oorlog....en in een tijd voordat ik ben geboren!


Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel