Doorgaan naar hoofdcontent

Paasgevoel


Voor en tijdens de jaarlijkse terugkerende spirituele feestdagen roepen veel mensen sfeer en beelden op door middel van muziek. Met Goede Vrijdag en de Paasdagen voor de deur is het bijwonen van een uitvoering van de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach voor velen een must. Passiemuziek, Passietraditie, Puur Sang! Bij mij thuis zit er al veertien dagen een CD van de Matthäus Pasion in de player. Het is een 2CD. Een speciale uitvoering door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Willem Mengelberg, jawel, een opname op 2 april 1939 (palmzondag). Uitgebracht in 1952. Op CD gezet in anno 2007. Als lezer van het de NRC heeft R. destijds een exemplaar besteld. Trouw lezers hadden die mogelijkheid ook.
Een moderne legende is het gerucht, dat deze Matthäus Passion (1939) onverdraaglijk langzaam was en meer dan eindeloos lang duurde. Ik ben het daar totaal niet mee eens. Bij deze uitvoering van Willem Mengelberg, kom ik echt in de passie sfeer en traditie uit mijn jeugd terecht. Een beleving van de Goede Vrijdag en Pasen zoals ik die zag bij mijn vader zaliger, die nagenoeg zijn hele leven lang een bijzonder actieve rol speelde in de broederschap van de Doopsgezinde Gemeente in Hylpen. Volgende week, op Goede Vrijdag laat ik zien van wat er voor beelden zijn overgebleven van mijn passie-gevoel. Ik kom ik op dit weblog met een You Tube muziek-clipje, dat ik op-een-of-andere-manier vanuit meerdere perspectieven nu associeer met de Passietijd vroeger "mee gekregen" vanuit mijn (joods-christelijke) Doopsgezinde (vader) en Gereformeerde (moeder) traditie uit mijn jeugd.

Populair

Albert Heijn Middelzeelaan Bosje Bruut en Beschamend gesloopt

Kijk vrienden, één beeld zegt meer dan duizend woorden. De Sneker vroedschap deeluitmakende van de - in alles omvattende wijsheid opererende Gemeenteraad van Sùd West Friesland - is hiervoor direkt verantwoordelijk. Zij hebben veel te weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid  genomen en garanties gegeven over in het geding zijnde thema's zoals omgeving en verkeer. Zij geven ruim baan voor het grote geld. Er worden binnenkort ook nog vier keurige goed onderhouden en bewoonbare burgerhuizen door de sloopkogel vernietigd. Op welke feitelijke plek (uitgezonderd o.m. de achtergevel van de nieuwbouw) dit openbaar groen wordt gekompenseerd en waar de gesloopte woningen herbouwd is ook een black box en in de stukken onvindbaar. Of wordt het weer een sigaar uit eigen doos zoals destijds bij de sloop van een deel van het Rasterhof park. Jullie mogen het zeggen. Ik heb er de buik vol van....

First batch Denim

Helemaal zonder narcistische trekjes kom je er niet. Zeker niet als blogger! Gisteren ontving ik mijn absolute nouveauté op het gebied van spijkerbroeken. Ik bezit er nu één van de eerste driehonderd van the first batch ever afkomstig van Chris en Gavin van het eigenzinnige jeansmerk Ullac afkomstig uit Londen. De broeken worden per stuk gemaakt in een kleine italiaanse familie fabriek in Urbania. Er  wordt gefluisterd dat deze familie als 's wereld beste jeans in elkaar zet. Ik kan dat nu beamen en bevestigen. Het dragen van deze karakteristieke heavy, raw. 16oz selvedge en duurzame denim  geeft mij hetzelfde gevoel als mijn allereerste in 1965. Dat zegt toch wel wat.

For a Limbo Dancer

Wie wil er nu gewoon zijn?

De rentmeester aller rentmeesters Sybrand van Haersma Buma presenteerde onlangs de Gewone Nederlander tijdens de H.J. Schoo lezing. In de NRC van vandaag wijdt Lamyae Aharouay er een column aan. Ik vroeg mij af - bij het lezen van haar column - of ik eigenlijk wel een gewone Nederlander ben. Zou ik - met mijn geboorteplaats Hylpen, mijn langdurige Sneeker domicilie, mijn Friese identiteit en mijn Nederlandse paspoort - nog wel een gewone Nederlander zijn? Opgevoed zoals zovelen met het Nederlandse calvinistische credo "doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg" Misschien weet Lamyae het antwoord? Ik verdenk haar van een behoorlijk inzichtelijke helicopterview. Daarom stuurde ik  haar een mailtje. Eigenlijk, met de vraag hoe gewoon ik wel niet ben.
Beste Lamyae Tja.. de gewone nl-er. De vraag stellen is simpel; het antwoord....? Ik (67) geef je een subjectieve dwarsdoorsnede  van mijn bestaan door middel van circa twaalf jaar bloggen (3060) en twitteren (ongeveer 20.000 tweets) …

Een filmpje over de aanleg van een dassentunnel