maandag 24 december 2007

Kryst yn Hylpen

[...]Kerstavond 2007. Dit is mijn absolute blog-moment van 2007: Een clip, home-cooked uit de NCRV TV-film van journalist Dick van Bommel gemaakt in 1961 over Hylpen de Hylpers.
Velen in dit filmpje zijn niet meer onder ons. Ik heb ze allen goed gekend. Stuk-voor-stuk unieke mensen. Het waren bekende en vertrouwde mensen uit mijn jeugd, in een -in mijn eigen jeugdige beleving -veilige wereld die zich uitstrekte van het voetbalterrein aan de Westerdijk tot aan de Blaauwe Loads/Leugenbank aan de Haiven en later van het Badpaviljoen tot aan het fraaie (inmiddels gesloopte) NS Station in Hylpen. Ik was toen een klein, betrokken, tegendraads, eigenwijs en blond jongetje van een jaar of elf, die de bouw van de Berlijnse Muur toen in '61, al zag aankomen.
Zeer gewenste enige zoon van IJmkje van der Kooij 1910-2000 (huisvrouw te Hylpen) en Pieter Kool Smit 1908-1975 (stoffeerder te Workum, bij de Firma Robijns)
De kerstboodschap van Dominee de Wolf zaliger, hier in de clip uitgesproken in de "Gròat Sèrke", is en blijft nog steeds super actueel. De kerstmelodieën van de Hylper blazers en de samenzang van de Hylper bevolking in de grote of NH Kerk ontroeren mij diep en roepen gevoelens op, van een onbezorgde jeugd en lang vervlogen tijden. Een prettig/prachtig soort weemoed, waarmee ik echt niet zonder kan!

Gelukkig/Spiritueel/Plezierig/Gezegend/Zalig Kerstfeest voor iedereen en in het bijzonder voor de lezers van mijn weblog.


video